4 начина, с които да превърнем вътрешния си критик в съюзник

2965
4 начина, с които да превърнем вътрешния си критик в съюзник

Това е гласът, който ви внушава въобще да не се вълнувате дали ще ви одобрят за позицията, тъй като нямате никакви шансове да я получите. Той ви парализира, когато правите презентация и никога няма да ви накара да забравите глупавите неща, които сте изказали по време на важна среща.

Самокритичността е необуздан и агресивен слушател в комедиен клуб и той ви пречи да развиете възможностите си и да се борите. Но съществуват начини този демон да бъде трансформиран в приятел.

Психолози посочват, че човешкият ум е по-предразположен към запомнянето на негативната информация, отколкото позитивната и неутралната. Тази тенденция повлиява собствените ни действия. Този фокус върху негативното понякога се отразява върху култивирането на вътрешния глас, който е готов да провали всяка наша смела постъпка.


1. Извличайте полза от негативността.
Забравете за всички съвети, които ви казват да се напънете и да останете позитивни. Дори вашите собствени негативни помисли, тези, които бихте искали с цената на всичко да игнорирате, могат да бъдат от полза. Негативните помисли не са проблемът тук.

Проблемът се изразява в начина, по който се отнасяте към тях. Страхът от провалянето на интервю може да ви мотивира да се подготвите по-добре, ако не можете да понесете последствията от провала.

Фокусирайте се върху поведението, а не върху илюзията. Един дразнещ тип в комедийния клуб просто иска внимание. Ако не можете да разбере откъде идва тази потребност, тогава направете стъпка да трансформирате ситуацията в своя полза.

2. Не се идентифицирайте с нея.
Самокритичността невинаги е самата истина, само защото идва от вашия ум. Ако вярвате, че всичките ви мисли са винаги обективни спрямо реалността, вашата самокритичност също ще ви се струва кристално правилна. Възпитайте у себе си чувство за любопитство.

Когато се уловите, че негативните ви мисли ви отдалечават от осъществяването на плановете ви, поемете дъх. Задайте си отворен въпрос за това откъде идват тези мисли. Адресирайте страховете, свързани с вашата тревожност. Страшно е. Но само вие можете да си дадете достатъчно място и разрешение, за да се справите.

Вижте още: 5 лъжи, които мозъкът ни използва, за да саботира целите ни

3. Отговаряйте, а не реагирайте.
Реакцията е най-вероятното нещо, с което отвръщате, когато негативните мисли и критиката ви застигнат. Да се реагира адекватно е изкуство, което изисква да положите усилия, за да го овладеете. Като всяка практика, с времето то може да бъде усъвършенствано.

Когато се научите да не се идентифицирате с мислите си, ще ви стане по-лесно да им отговаряте, отколкото да им реагирате. Когато критичността е отново на дневен план, ще съумеете да изберете най-адекватния начин, по който да й отвърнете.

4. Снабдете се с малко перспектива.
Когато кажем за някого, че притежава добро чувство за хумор, обикновено имаме предвид, че притежава умението да гледа по особен начин на света около себе си. Много по-лесно е да преодоляваме предизвикателствата на деня, когато разполагаме с дългосрочна перспектива.

Приложете това при самокритичността и драстично ще промените отношението си към вътрешните негативни гласове.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg