5 фактора, които ще променят негативната ви представа за борсите

3059
5 фактора, които ще променят негативната ви представа за борсите

Инвеститорите се опариха с родния фондов пазар през 2008 година, но разбраха по трудния начин, че и депозитите не са сигурни.

Ето десет неща, свързани с фондовите пазари, които могат да променят негативните асоциации, с които се отъждествява:

1. На тях има място за всички


Не е вярно, че освен ако нямате изключителни финансови познания, не трябва да инвестирате на фондовите пазари.

Както вече споменахме, дори професионалистите не са по-добри от средностатистическия инвеститор, пасивно залагащ на това, че миналото представяне на пазара ще продължи и в бъдеще.

В допълнение можем да кажем, че през изминалата година най-малко портфолио мениджърите се представят по-добре от пазара от десетилетие насам.

2. Може да се инвестира с много ниски транзакционни разходи

През последните години станахме свидетели на бурно развитие на индустрията на индексните фондове. Вече има индексни фондове, базирани на почти всякакъв род активи, което предоставя лесен и евтин достъп на инвеститорите до избрани от тях класове активи.

В същото време подобен род фондове предлагат и добра диверсификация за инвеститорите.

Виж още: Защо да изберем индексен фонд?

В полза на индексните фондове можем да кажем още, че те са разбираеми от инвеститорите, залагат на доказана пасивна стратегия и са с изключително ниски разходи.

Уорън Бъфет посъветва инвеститорите през изминалата година да си купят индексен фонд, базиран на S&P 500. В седмата година от 10-годишния „залог за един милион долара“, направен от Бъфет, че широкият индекс S&P 500 ще бие портфейл от пет хеджфонда, гениалният инвеститор увеличи сериозно преднината си.

След седем години от залога, индексният фонд Vanguard 500 вече е донесъл доходност от 63.5% в полза на Бъфет, докато петте, подбрани от Protégé фонда, са донесли доходност от едва 19.6%.

3. Една от малкото алтернативи за по-добър живот след пенсия

Всички сме запознати със състоянието на родната пенсионна система и не е особено разумно да се разчита тя да ни подсигури желания и нормален стандарт на живот след пенсия. Затова хората трябва да се погрижат сами за старините си.

Виж още: За пенсионирането и борсата

В свят на ниска лихви, борсата е една от малкото алтернативи за мултиплициране на средствата с достатъчно ускорени темпове, за да се подсигури нужния доход след 20 или 30 години.

За да посочим важността на това средствата да се инвестират и да носят доходност, ще споменем само, че един процент по-висока годишна възвръщаемост (в продължение на 25 години) се равнява на около пет години по-ранно пенсиониране.

От изключителна важност е и да започнете да заделяте средства възможно най-рано.

4. Това не е място за забогатяване, но е сред малкото, които могат да ви направят милионери

На инвестициите на борсата не бива да се гледа като на „еднократен удар“ или място, където се забогатява бързо. Това приравнява инвестицията на борсата с игра на хазарт.

Вместо това разглеждайте инвестициите като маратон, който продължава дълго, а силите ви трябва да са разпределени равномерно, за да постигнете крайната си цел.  

Ако си поставяте реалистични цели (свързани с доходността) и сте постоянен в стратегията си, то можете да очаквате добри резултати. В крайна сметка, спестените и инвестираните средства ще се увеличават и ще има ефект на мултиплициране с годините.

Изчисления сочат, че българите трябва да спестяват цялата си заплата 179 години, за да се сдобият с един милион лева. В същото време заделяни 200 лева на месец могат да се превърнат в милиони.

Виж още: Как 200 лева на месец могат да се превърнат в милиони?

5. БФБ може да е добър избор за инвеститорите в дългосрочен аспект

Освен че живеем в България, родният пазар може да е добър избор за вложителите поради още много причини. Той разполага с догонващ потенциал, предвид на спада си през последната година, в условията на рекорден ръст за водещите индекси по света.

Финансовите съотношения на родните компании са сред най-ниските в Европа, като има и компании с добра дивидентна доходност, за по-консервативните инвеститори.

В момента индексът е във фаза на корекция, със спад от над 20% от върха си от миналата година. В историята на индекса е имало само 9 случая с подобен темп на понижение, последвани от изключително силен ръст в следващата година.

Виж още: Защо корекция от над 15% е добро място за инвестиране в SOFIX?

Разбира се, инвеститорите трябва да се запознати и със слабите страни на пазара ни. Сред тях са политически фактори, въздействащи негативно на пазара, ниската ликвидност, слабият чуждестранен интерес, несигурността, свързана с пенсионните реформи и др.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg