5 капана, когато не знаете какво да правите оттук нататък

5809
5 капана, когато не знаете какво да правите оттук нататък

Понякога не знаем какво точно ни се работи. Дори нямаме идея какво искаме от една работа. Не сме уверени коя е страстта ни или пък сме в етап от живота си, когато дезориентацията надделява.

Когато не сте наясно какво искате, чудите се накъде да поемете и дали да приемете някакво предложение за работа или повишение, не се колебайте да си задавате въпроси. Ние, от своя страна, ще ви посочим 5 капана, от които да избягате.

1. Приемане на каквато и да е работа

Тази стъпка може да ви послужи в краткосрочен план. Ще можете да се занимавате с нещо по цял ден и ще платите сметките. Освен това обаче така ще изразходвате ценно време и енергия, която можете да вложите в търсене на мечтаната кариера.

Приемайки каквато и да е работа, вие оставате в комфортната си зона и на практика нищо не ви притиска да търсите ново решение. А точно това би следвало да се случи - да откриете следващата стъпка.

Освен ако не се нуждаете от пари за плащане на сметки и не ви тормози шеф или агресивни колеги, приемането на работа, за която ви е все тая, е загуба на време.

2. Връщане в училище

Понякога ви се върти в ума да се върнете в университета и да получите знания и умения за друга професия. Това обаче е свързано с пари. Дори кредит. Не са малцина онези, които си тръгват само с пълна торба със задължения.

Ако имате ясна представа по какъв начин квалификационният курс или магистърската степен ще ви помогне да постигнете своите кариерни цели, предприемете тази крачка.

3. Приемане на повишение, което не ви харесва

Дори и да не харесвате работната си позиция, тя може да е за добро. И то толкова добре се справяте с нея, че шефът е решил да ви повиши. Какво мислите, ще приемете ли?

Вие не сте щастливи от позицията си в момента, но как можете да откажете повече пари или пък по-висок ранг?

Стъпването с двата крака в професия, която не ви харесва, е още една стъпка към напускането.

4. Не сменяте работата, тъй като не знаете какво да правите

Когато се задържите за дълго на една работа, защото не знаете какво друго бихте желали да правите, това може да се отрази на дългосрочните ви кариерни цели.

Някои специалисти по човешки ресурси определят продължителните периоди на работа на едно място като знак за отсъствие на амбиции.

5. "Скачане с парашут"

Приели сте работата, защото не знаете какво друго да правите. В един момент без никаква изненада достигате до момент, в който не можете повече да издържате.

Ако "скочите с парашут" още сега, може да се изправите пред следващата работна позиция, която ще предложи абсолютно същите условия и неудовлетворение. Помислете, преди да действате.

Когато не знаете какво да правите с живота си, усещането е доста неприятно. Малцина намират отговора за една нощ. Да си губите времето с грешни избори обаче също не е приемливо.

Когато преследвате кариерното си развитие, правете смислени избори. Не се поддавайте на съблазън от рода на "каквото и да е, само да е нещо".

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас