5-те най-големи грешки на интервю за работа

20403
5-те най-големи грешки на интервю за работа

Лу Адлър от LinkedIn казва, че докато е работил в HR отдел е дал съвети на около 5 000 души, търсещи си работа. Много от тях той е описал в книгата си „The Essential Guide for Hiring & Getting Hired.”

Книгата покрива целия процес на търсене на работа от две гледни точки – от тази на кандидата и от тази на работодателя.

Вижте 5 неща, за които Адлър казва, че са сред на-големите грешки на кандидатите за работа:


1. Не ползвайте заучени и прекалено генерални фрази.

Всички описват едни и същи стандартни неща в CV-тата си – че работят добре в екип, че учат бързо, че са старателни и т.н. Дайте истински примери и говорете с факти от предишната си работа. Интервюиращият ще се впечатли най-вече от някоя истинска история.

2. Никога не казвайте „нямам слаби страни“

Често задаван въпрос на всички интервюта е „Какви са вашите слаби страни“. Грешен отговор е да кажете „Нямам“. С този въпрос всъщност дори не се търсят слаби страни. Интервюиращият иска да прецени характера ви и как ще отговорите на такова предизвикателство.

Трябва да споменете някаква ваша слабост (разбира се – не някоя фатална), след което да изтъкнете какъв урок сте научили от нея. Това ще покаже, че вие разбирате кои са слабите ви страни и имате намерение да вървите напред и да се подобрявате.

3. Не отговаряте прекалено кратко, нито прекалено дълго

Адлър казва, че най-добрият отговор е дълъг 1-2 минути.

Не отговаряйте с една-две думи, но се старайте и да не изпадате в словоизлияния. Ако говорите прекалено много има риск да ви сметнат за досадни самохвалковци.

4. Не се интересувайте само от това какво ще получите

Ще ви попитат дали имате въпроси. Разбира се, нормално е да попитате каква е заплатата. Но не прекалявайте с въпроси за заплащането, за бонуси, отпуски и други от типа „Какво ще получа аз“. Задавайте и въпроси, свързани с бъдещата работата и отговорности ви, с компанията. Покажете, че имате желание да допринасяте за дейността на компанията, а не сте там само за да получавате нещо.

5. Не гледайте в CV-то си

Най-вероятно ще носите копие от своето CV. Докато говорите не се взирайте в него. Очаква се, че вие знаете какво пише там и ако сте забили поглед в него, това издава, че сте нервни.

Възможно е и човекът срещу вас да държи вашето CV, а върху него да са нахвърляни бележки. Ни най-малко не се взирайте в неговото копие и не се опитвайте да разчете какво пише там.

Още съвети за интервю за работа:

5 въпроса, критични при интервю за работа 

Най-трудните въпроси на интервю за работа 

13 полезни съвета при интервю за работа

Нелепи фрази, които помогнаха на хора да си намерят работа

 

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg