5 типа хора, които ще ви помогнат като предприемач

3770
5 типа хора, които ще ви помогнат като предприемач

Предприемачеството е в много отношения въпрос на постигане на независимост. Вече няма да имате шеф над главата си. Работата ви няма да бъде контролирана от мрежа от наблюдатели и колеги. Вместо това, вие ще сте собственикът на съдбата си и ще се отчитате само пред себе си.

Тази отговорност може да бъде обаче и проклятие. Макар предприемачеството да е независима дейност, най-успешните предприемачи в света са стигнали там, където са, благодарение на помощта на хората около себе си.

Вие ще взимате сами решенията и ще чертаете пътя си, но ако искате да бъдете наистина ефективни и въздействащи, е желателно да се доверявате на няколко типа хора, чиято помощ си заслужава да приемете.


1. Ментори, на които се възхищавате
Менторите са безценни източници на информация за предприемачите, особено ако стартирате бизнес за първи път. Повечето бизнес предприемачи са притежавали различни фирми в миналото и са правили редица грешки, като са натрупали ценни уроци.

Те ще ви помогнат със съвет, перспектива и упътване, когато ви е необходимо. Често тези хора не искат нищо в замяна. Менторите се характеризират с това, че разполагат с широка мрежа от източници и контакти, които можете да използвате, когато изграждате инфраструктурата на бизнеса си.

Уверете се, че разполагате с ментор, който ви вдъхновява и на когото можете да се доверите.

2. Партньори, които уважавате
Независимо дали става дума за партьорски бизнес или пък търсене на партньори за укрепване на бизнес начинанието ви, намирането на партньори, които уважавате, е критично, когато става дума за повишаване на шансовете ви за предприемачески успех.

Намирането на страхотни партньори не е лесно. Но е важно, ако искате да извлечете максимума от потенциала на бизнеса ви. Не се доверявайте на всекиго. Отделете време и преценете най-подходящия партньор.

3. Служители, на които можете да имате доверие
Бизнесът не може да преуспее само с еднолично управление. Нуждаете се от хора, които се посвещават на работата си и на които можете да имате доверие. Служителите ви представляват механизмът, който задвижва цялата машина.

За да създадете среда, която естествено привлича хора, на които можете да имате доверие, трябва да установите ясни граници по отношение на фирмената култура.

След това задължително следете за нейното спазване и информирайте всеки, който кандидатства за отворена позиция в компанията ви. Търсете кандидати с отлични характеристики и вродено чувство за отговорност и чест.

Вижте още: Ако искате да станете милионери, този материал е за вас

4. Приятели, за които си струва да отделяте време
Вашите приятели ще ви помогнат по време на предприемаческото ви пътешествие повече, отколкото си мислите, но само ако им позволите. Често, когато задълбаете в управлението на бизнеса, рискувате да скъсате връзките си най-близките приятели.

Дългите часове работа и извънредните часове през събота и неделя са задължителното зло за предприемача в началото на бизнес начинанието му. Като поддържате баланс между служебните задължения и личните си контакти, ще съумеете да се справи по-добре в предизвикателството, което сте си поставили.

5. Семейство, което ви поддържа
И накрая, никога не подценявайте силата и важността на собственото ви семейство. То е било до вас преди да стартирате бизнеса, то е тук сега и ще бъдат там, където сте вие, винаги. Никога не се страхувайте да споделите проблем, страхове, вълнения или предизвикателства.

Държейки тревогите си извън тяхното знание, излишно се натоварвате и погрешно ги отблъсквате като незначителни актьори в бизнес начинанието ви. Винаги се стреме да отделяте време за семейството си и да ги държите в течение на случващото се в кариерата ви. 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg