6 правила от 6 топ инвеститори

7300
6 правила от 6 топ инвеститори

Инвеститорите имат разногласия по много въпроси, но са единодушни, че правенето на пари на пазара върви със сериозна стратегия, която е изградена около набор от правила, пише Investopedia.

Ако единственото ви инвестиционно правило досега е било да не следвате никакви правила, вероятно сте разочаровани от резултатите си дотук.

Ако не разполагате с грижливо изготвен набор от собствени правила, можете да заимствате правила от някои от най-успешните инвеститори в историята. Ето и шест от тях:

"Бъдете търпеливи с печелившите сделки; бъдете много нетърпеливи с губещите сделки. Помнете, че е много възможно да печелим големи суми, като търгуваме/инвестираме, ако сме 'прави' само в 30% от случаите, стига загубите ни да са малки, а печалбите големи." – Денис Гартман

Денис Гартман започва да публикува The Gartman Letter през 1987 г.. Това е ежедневен коментар на световните капиталови пазари, който всяка сутрин достига до хеджфондове, инвестиционни посредници, договорни фондове и компании за търговия по цял свят. Гартман също така е завършен трейдър и чест гост на различни финансови телевизии.

Правилото му по-горе е насочено към множеството грешки, които неопитните инвеститори правят. Първо, оставете печелившите сделки да текат. Не продавайте при първия признак на печалба. Второ, не позволявайте на губеща сделка да продължава прекалено дълго. Инвеститорите, които правят пари на пазарите, понасят малка загуба на пари по някоя сделка, но не понасят загубата на много пари.

Както Гартман посочва, не трябва да сте прави по-голяма част от времето. По-важното е да оставяте печелившите сделки да ви носят още пари и да закривате губещите сделки бързо. Парите, които правите от печелившите сделки, ще надхвърлят значително тези, които губите от лошите сделки.

"Много по-добре е да си купиш чудесна компания на добра цена, отколкото добра компания на чудесна цена." – Уорън Бъфет

Уорън Бъфет е считан от мнозина за най-успешния инвеститор в историята. Той е известен и като виден учител. Годишното му писмо до акционерите на неговата компания, Berkshire Hathaway, се използва в часовете по финанси в най-големите и престижни университети.

Бъфет дава два ключови съвета на всеки инвеститор: Когато оценяваш една компания, гледай качеството й и цената. Качеството на компанията е най-важното и затова е необходимо да разбираш счетоводните баланси и да имаш доверие в ръководството. Едва след като имаш доверие в качеството на компанията, може да бъде оценявана стойността на акциите й.

Според Бъфет, ако качеството на компанията е високо, човек не трябва да очаква да купи акции на нищожни цени. Ако компанията не е качествена, просто не купувайте акциите й, защото цената им е ниска. Компаниите с ниски цени на акциите, често имат и ниски резултати. Понякога акции на добри компании имат ниски цени и когато видите това, задълбочете проучването си. Ако компанията все още ви изглежда добре, купувайте.

"Харесвате ли наистина акциите на определена компания? Инвестирайте около 10% от портфейла си в нея. Добрите инвестиционни идеи не трябва да бъдат диверсифицирани до такава степен, че да се потънат в безсмислена забрава." – Бил Грос

Бил Грос е един от главните инвестиционни директори на PIMCO и управлява PIMCO Total Return Fund – един от най-големите облигационни фондове в света.

Правилото на Грос се отнася до управлението на инвестиционния портфейл. Универсално правило, което повечето млади инвеститори знаят, е диверсификацията или това да не инвестираш всички средства в една компания. Диверсификацията е добро правило, но тя също така намалява печалбите ви, когато цената на една от избраните от вас акции направи голямо движение, а останалите- не.

"В момента страдаме, но аз съм дългосрочен инвеститор"- Принц Алуалид Бин Талал

Може никога да не сте чували за Принц Алуалид бин Талал, но той е популярен в инвестиционната общност. Той е инвеститор от Саудитска Арабия, който основава Kingdom Holding Company. Ако има някой, който трябва да изпада в паника, това е той. Преди Голямата рецесия в САЩ, той притежаваше 14.9-процентен дял в Citigroup на цена много по-голяма в сравнение със след рецесията. В добавка неговите инвестиции в недвижими имоти в Индия загубиха значителна част от стойността си след рецесията от 2009 г.

Когато други може да са продавали, принц Алуалид бин Талал правеше това, което много от най-добрите инвеститори са правили, за да натрупат богатство – притежава акциите за дълъг период от време, което изключва големите пазарни събития от играта и прибира дивиденти, докато изчаква.

Не е грешно да се търгува с краткосрочен или средносрочен диапазон, но по-голяма част от портфейла ви трябва да са дългосрочни инвестиции.

овек се учи в този бизнес…Ако искаш приятел, вземи си куче." – Карл Айкан

Карл Айкан е дялов инвеститор. Той купува големи дялове и се опитва да се сдобие с акции с по-голямо право на глас, с което да увеличи стойността на акциите за акционерите. През годините той е имал акции в Time Warner, Yahoo, Clorox и Blockbuster Video.

Айкан си е създал доста врагове през годините, но инвеститорите не трябва да приемат съвета му единствено по отношение на междуличностните отношения. Колко пъти сте прочитали статия, гледали сте репортаж по телевизията или сте получавали съвет от доверен приятел за следващата „гореща“ акция и сте губили пари?

Има само един съвет, който да следвате: вашето собствено изчерпателно проучване, базирано на факти (не мнения), взети от надеждни източници. Други съвети могат да бъдат обмисляни и проверявани, но не би трябвало да са единствената причина да давате пари.

"Убеден съм, че цялата тази бедност в Мексико и Латинска Америка, по подобие на Китай е възможност за растеж. Това е възможност за инвестиции" – Карлос Слим

Най-богатият мъж в света Карлос Слим притежава стотици компании, а за него работят повече от 250 000 души. Цитатът му по-горе отразява нагласата, която притежават най-добрите инвеститори. Те не гледат какво се случва в момента. Проучвайки инерцията на една компания или на цяла икономика и това как взаимодейства с конкурентите, великите инвеститори инвестира в това, което ще се случи по-късно. Те винаги мислят напред. Ако гледате сегашния момент или се опитвате да инвестирате в нещо, което вече е донесло краткосрочна печалба, вероятно сте изпуснали голямото движение. Опитвайте се да намерите следващия голям победител, но винаги обвързвайте портфейла си с големи компании, които имат дълга история на устойчив растеж.

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Jody
# 0
19:12 | 17 December 2011
Always a good job right here. Keep rloling on through.
Крис Димов
# 1
19:11 | 25 November 2011
Тази статия съм я чел вече. Май беше тук, но е леко променена.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg