8 грешки в автобиографията

7665
8 грешки в автобиографията

Автобиографията е един от най-важните документи при кандидатстване за работа. Ето някои от основните грешки, които кандидатите допускат, когато попълват този документ - те могат да им струват скъпо.

Вижте още: Петте най-оригинални автобиографии на годината

1. Използвате странни шрифтове и цветове


Макар и да ви изглеждат скучни стандартните и общоприети шрифтове, не се подлъгвайте да използвате други.

Особено с пълна сила важи това за цвета на шрифта. Може и да ви изглежда примамливо да използвате цветове, като червен или зелен, за да „подчертаете“ нещо, което искате да бъде забелязано, но това по-скоро ще ви навреди, отколкото да помогне.

2. Посочвате информация, нямаща нищо общо с длъжността, за която кандидатствате

Ако смятате, че нещо не е необходимо да фигурира във вашата автобиография, просто не го попълвайте. Работодателят ще погледне негативно, ако попълните опит, който по никакъв начин не се вписва в длъжностната характеристика и квалификацията на работата, за която кандидатствате. Не пишете също така, че ще предоставите препоръки или допълнителна информация, ако ви бъде поискана.

Вижте още:  Звезди, които излъгаха в CV-то си, за да получат роли

3. Не подреждате хронологично настоящия си опит

Специалистите по подбор на персонала нямат много време да се ровят в автобиографиите, затова е прието последният опит и месторабота да са най-отгоре в документа. Останалите заемани длъжности се изброяват хронологично в обратен ред надолу. Не променяйте приетата хронология.

4. Добавяте графики и таблици

Макар да ви изглежда скучна приетата традиционна форма на автобиография, не я „разкрасявайте“, като добавяте графики или таблици. Ако има важни подобни неща, които искате да споделите с потенциалния си нов работодател, можете да го направите, като ги изпратите в отделни файлове, а не да ги слагате в автобиографията си.

5. Попълвате лични данни, които не се изискват

Всеки има множество профили в различни социални мрежи. Много от тях обаче не са подходящи да бъдат посещавани от бъдещите ви работодатели, особено ако се използват в свободното ви време. Не е необходимо да ги включвате в автобиографията си.

6. Слагате снимка

Освен ако изрично не се изисква в обявата за работа, по която кандидатствате, прилагането на снимка е ненужно и по-скоро може да ви навреди, отколкото да ви помогне.

Вижте още: Десет грешки, които ще съсипят вашето CV

7. Неподходящ e-mail адрес

Може много да си харесвате имейла thebest@yahoo.com, но това не е подходящо място, откъдето да изпратите своите документи за кандидатстване за работа. Бъдете сигурни, че ще направите това от електронен адрес, който е с подходящо име.

8. Твърде дълга автобиография

Както вече споменахме, времето не е ресурс, с който специалистите по подбор на персонал разполагат. Затова не правете твърде дълга своята автобиография - рискувате този, който я чете, да пропусне нещо важно, което сте позиционирали накрая.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Desislava
# 0
09:02 | 28 February 2014
tova e mnogo polezno
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg