8 неща за бизнеса, които ми се иска да знаех, когато бях на 22 г.

10985
8 неща за бизнеса, които ми се иска да знаех, когато бях на 22 г.

Този месец се навършват 10 години откакто Александра Левит е издала първата си книга „В колежа не ви учат на бизнес“ ( They Don’t Teach Corporate in College). Тя е написала книгата, когато е била едва на 26 години.

По повод годишнината Левит дава още няколко съвета на младите хора, преследващи кариера. Тя ги нарича „8 неща, които ми се искаше да знаех за бизнеса, когато бях на 22 години“.

Виж още: 11 мита за успеха и тяхното разобличаване 


Ето ги и тях:

На никой не му пука за вашата кариера така, както на вас

Макар вашата компания и мениджърът й да са на ваша страна, никой няма да вложи толкова енергия във вашето професионално развитие, колкото вие самите. За това не бъдете пасивни! Търсете си най-добрите възможности да учите и да се разраствате.

В кариерите има върхове и спадове

Дори да съсредоточите работата си в една единствена област (което е рядкост днес) няма такова нещо като изкачване на върха и оставане там. Кариерата ви ще продължи много години и трябва винаги да измисляте начин да бъдете актуални на времето.

Планирайте

Когато избирате работното си място трябва да обмислите какво искате от живота в следващите няколко години.

Не работете като роб

Когато започнете работа, която харесвате, може да работите и по 80 часа на седмица и да ви се вижда нормално, но ще се изтощите бързо. Работете по приоритети и не се заробвайте.

Не може всички да ви харесват

Независимо колко добре се опитвате да се държите с хората, винаги ще има някой в офиса, който няма да ви харесва. Конфликтите са част от работата, но не позволявайте това да ви съсипва.

Нищо не показва истинската ви стойност както кризисният момент

През целия си живот ние се опитваме да избягваме попадането в кризисни моменти, но такива ще има. Оставете другите да изпадат в паника, а вие запазете позитивна нагласа, дори да се страхувате. По-късно, когато всичко се уталожи, хората ще си спомнят вашата реакция в трудните времена и това ще бъде голям ваш плюс.

На всяка една работа има какво да научите

Дори като касиер в McDonalds ще се научите на неща като да се справяте с капризни клиенти, да вършите няколко неща едновременно и т.н. Когато ви възложат задача, която според вас е под нивото ви, вместо да се оплаквате, свършете я брилянтно, вземете каквото можете от нея като опит и продължавайте напред.

Научете се кога да работите в сътрудничество и кога сами

Работата в екип е много на почит тези дни, но трябва да умеете и да се справяте сами, както и да знаете кога да поискате помощ и кога да се постараете сам.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg