9 прости правила за финансова стабилност

6870
9 прости правила за финансова стабилност

„Не е важно колко пари изкарвате, а колко харчите“ е основно правило за финансова стабилност. Можете да изкарвате 100 000 годишно, но да харчите 150 000 лева, което да ви създава финансови затруднения, въпреки привидно високия ви доход.

Виж още: Осем съвета при теглене на ипотечен кредит

Ето девет прости финансови правила, следването на които може да ви подсигури спокойствие и стабилни финанси:


1. Важно е не колко изкарвате, а колко от този доход задържате

Заделяйте определен процент от дохода си за фонд „спешни нужди“ и за подсигуряване на старините си и трудни времена.

Не харчете повече, от колкото можете да си позволите. Ако не можете да си позволите по-голямо жилище или по-нова кола, не правете подобни покупки, които да ви вкарат в сериозна задлъжнялост.

Ползването на скъпи кредитни инструменти, като кредитни карти, също не е за предпочитане.

2. Живейте под възможностите си

Ако доходът ви е примерно 25 000 лева годишно, живейте така, сякаш е 15 000 лева. Това ще ви помогне да спестявате. Ако не можете да си позволите покупка с налични средства, без ползването на кредит, просто не я правете.

3. Направете си и следвайте стриктно месечния си бюджет

Направете си бюджет и го следвайте. Записвайте ежемесечните си разходи и в края на месеца преглеждайте списъка за неща, без които е можело да минете. Не ги включвайте в бюджета си за следващия месец.

Когато купувате нещо, правете разлика между личните си желания и реалните си нужди. Това ще ви предпазва от така наречените „импулсивни покупки“, които могат да излизат доста скъпи.

4. Направете си фонд за спешни нужди

Подобен фонд трябва да покрива разходите ви за живот между 6 и 8 месеца. Той ще ви потрябва в случай, че останете без работа, като ще ви предпази от това да останете и без дом.
Фондът трябва да се ползва единствено в спешни случаи.

5. Избягвайте „лошия“ кредит

В тази категория влизат средства, използвани за покупка на стоки, чиято стойност се обезценява бързо. Като примери могат да се посочат автомобилните кредити, потребителска електроника на изплащане и др.

6. Следвайте правилото „плащайте първо на себе си“

Направете автоматично месечното заделяне на средства за спестяване за старините си или за фонда за спешни нужди. Така разходите си ще вмествате в рамките на останалата сума, след като сте се погрижили първо за себе си и за своето бъдеще.

7. Превърнете спестяването в навик

Потърсете всякакви начини да пестите - дали като си вземате храна за обяд от вкъщи или си правите кафе в офиса. Преразгледайте постоянните си месечни разходи и отрежете малки на пръв поглед суми, като например за кабелна телевизия и др.

Сериозно можете да пестите, когато пазарувате в традиционно слабите месеци за търговските вериги, когато се правят най-големите отстъпки (каквито са август и януари).

8. Избягвайте покупката на нови автомобили и на големи жилища

Покупката на нов автомобил е една от най-губещите инвестиции, които можете да направите. Още с излизането си от магазина той вече се е обезценил с 20%. Това е една от покупките с най-бърза загуба на стойност във времето.

Вместо нов автомобил можете да си купите надежден употребяван, чиято стойност във времето се запазва максимално.

Да живеете по-нашироко, отколкото имате нужда, също води след себе си сериозни финансови последствия, включително и по-големи задължения към банковите институции.

Предвид на високата цена на кредита у нас е добре да си направите сметка за оптималния размер на жилището, което ви е необходимо.

9. Подобрете финансовите си знания

Прочетете повече за инвестициите в акции, взаимни фондове и недвижими имоти. Пример – спестените 4 лева за кафе навън в работната седмица са около 80 лева на месец, или 960 лева на година.

Инвестирани, тези пари за 25 години при средна доходност от 8% на година биха се превърнали в сумата от 75 796 лева. Не е лошо, нали?

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg