93% от последния бичи пазар в САЩ предизвикан от Фед

1436
93% от последния бичи пазар в САЩ предизвикан от Фед

Щатският бичи пазар отпразнува току-що своята седма годишнина. Ръстът през последните няколко години обаче, може да се обясни с един единствен фактор – паричната политика на Фед, според икономиста Брайън Барниър от ValueBridge Advisors.

Широкият индекс S&P 500 е удвоил стойността си за периода ноември 2008 - октомври 2014 година, който съвпада с програмата за обратно изкупуване на активи от Фед. След три рунда от програмата балансът на Фед се повиши от 2.1 трилиона до 4.5 трилиона долара.

Това не е случайна корелация според Барниър, който е основател също на сайта FedDashboard.com. Предишните бичи пазари на индекса, продължавали по няколко години, могат да се обяснят с един единствен фактор всеки път.

Барниър изследва бичите пазари на щатските компании от 1950-та насам. След проследяването на стотици индикатори, той свежда основните въздействащи на пазара фактора до четири: БВП за пет години, задълженията на домакинствата, корпоративни дългови книжа и политиката на Фед.

Според Барниър по един от тези фактори е доминирал представянето на пазарите през различните периоди в историята.

Ръстът на БВП е бил доминиращият фактор на пазарите между Втората световна война и средата на 70-те години на миналия век. Той е бил факторът обясняващ около 90% от движението на пазарите.

Към края на 70-те години БВП губи своето въздействие, за сметка на нарастващата популярност на кредитните карти и дълга на домакинствата. Дълговите инструменти са повишили своята популярност и влияние, водени първоначално от кредитните карти, а впоследствие от ипотечните кредити.

Периодът от края на 90-те години до началото на новото хилядолетие е бил доминиран от технологичните компании. В основата му той е бил задвижван от корпоративните дългови инструменти, с който технологичните компании са финансирали дейността си. Ръстът при обемите на тези книжа може да обясни около 97% от ръста на пазара през този период, според икономиста.

Малко след пукането на „технологичния балон“ започва формирането на „ипотечен балон“. Увиличаването на обема на ипотечните дългови книжа обяснява близо 94% от пазарното движение, според Барниър.

След пика на финансовата криза през 2008-ма година, Фед поема контрола в свои ръце и монетарната политика на резерва е факторът предопределил 93% от „бичия пазар“, наблюдаван от тогава до момента.

И макар стимулите с обратното изкупуване на облигации да приключиха, в момента политиките на ниски лихви определят движението на индексите, заключава експертът.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg