Акции или валута?

2018
Акции или валута?

Съвременните инвеститори имат все по-голям достъп до набор от инструменти, които могат да търгуват от акции до валута.

Изборът между това дали да се насочат към един от двата вида активи е изключително сложен и зависи от много фактори, сред които познания, наличен капитал, ориентираност към риск и мн. други.

Валутният пазар е най-големият и ликвиден финансов пазар в света, с търгувани обеми за над 4 трлн. долара всеки ден през тази година. Много инвеститори са привличани от този пазар именно поради тази огромна ликвидност.

В същото време този пазар позволява на инвеститорите да ползват един значителен по размер ливъридж, което е друга причина той често да бъде предпочитан.

От друга страна инвестирането в акции на компании с дългогодишна история и вземане на решение след обстоен финансов анализ, е аргумент натежаващ в полза на този род търговия.

При акциите инвеститорите могат да разчитат и на доход, получаван под формата на дивидент, който е относително сигурен за компаниите, изплащащи такъв години назад.

Волатилността измерва флуктуациите на един актив в краткосрочни интервали от време. Инвеститорите, които са изключително спекулативно настроени и търгуват често в рамките на деня, залагат на малки изменения в цените, за да печелят. Такива обикновено се насочват към валутните пазари, където могат да разчитат, че използвайки голям финансов лост могат да печелят при подобни изменения.

И обратното - инвеститори, които са склонни да търгуват в един по-дълъг хоризонт и очакващи да бъде регистрирано значително изменение в цената на даден актив, който не е оценен справедливо според тях от пазара, предпочитат инвестициите в акции.

Ливъриджът е друг фактор, който сериозно натежава при вземането на решение на кой пазар да се търгуват. Традиционният такъв за акции достига в рамките на между 2 и 20 пъти при търговията в акции (последният може да се получи при търговия с договори за разлика).

В същото време инвеститорите с по-малки сметки и голям апетит към риска, биха могли да търгуват при брокери, даващи право да се търгува с до 200 пъти повече наличните ресурси.

Търговският времеви диапазон също може да натежи върху вземане на решението на инвеститора на къде да насочи своите усилия.

Пазарите на акции не са непрекъснати и при тях съществува риск за отваряне с GAP, което сериозно да застраши сметката на трейдъра при ползване на един по-голям финансов лост.

Валутните пазари, от своя страна, се отличават с непрекъснатост, което ги прави удобни за ограничаване на загубите до предварително определени размери, без опасност тези граници да бъдат прехвърлени.

Разбира се, изборът на едното за сметка на другото не е единствената алтернатива, като вече почти всички търговски платформи на посредниците позволяват на инвеститорите да търгуват едновременно и през една сметка, както акции така и валута и всички останали екзотични и не толкова екзотични финансови продукти.

Източник: Fx1.bg

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Diversified assets
# 0
13:06 | 1 June 2011
Инвестициите в акции са за предпочитане. Причините за това са няколко: значително по-голяма доходност, особено след като от преди около две години започнаха категорични бичи тенденции на световните капиталови пазари; България е в условия на валутен борд, което означава, че измененията в съотношенията между двойките на различните валути са незначителни; по принцип валутния пазар е извън борсов пазар, наричан от професионалистите ОТС; ликвидността на акциите на публичните дружества е достатъчно добра; повечето обменни бюра предлагат обменни курсове само за купуване на валути, а не и продажба, което не означава ликвидност. Поздрави за екипа на Профит.Бг.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg