Анализатори: Инвестирайте дългосрочно в САЩ

2082
Анализатори: Инвестирайте дългосрочно в САЩ

Изминалото десетилетие се нарича „изгубеното десетилетие" за щатските инвеститори, защото то е донесло реално нулев доход за последните на фона на пукането на балони и финансови кризи.

Това, което притеснява анализаторите е, че следващото десетилетие също може да не е особено добро за инвестиращите на щатските пазари.

Америка рискува създаването на цяло едно поколение, които да инвестират спекулативно на борсата, според Брайън Пийри, портфолио мениджър в Hennessey Funds. „Ако се погледне през последните 10 години, дали ще е интернет, пазара на имоти или бумът на суровините, това не е инвестиране, а спекулиране", коментира още Пийри пред финансовото издание Yahoo! Finance.


Индексът S&P 500, който се приема за барометър не само на щатските, но и на световните пазари, се е повишил с 10% през последните 10 години след терористичните атаки в САЩ.

В същото време златото върви само нагоре през посочения период, повишавайки се от 280 долара за унция през 2001 година до 1 900 долара към днешна дата.

Това, което е притеснително обаче, е фактът, че на ден се търгува повече злато, отколкото са световните му запаси. Това показва, че металът се ползва широко за спекулиране.

Анализаторът не е единствен, който изразява подобно мнение. От консултантската компания Bain & Co припомнят, че средното държане на една акция е около осем месеца, което е значително под това от осем години през 1960 година.

Обръщането на спекулантската психология за бързо забогатяване няма да е лесен процес, според специалистите, но тези, които вярват в инвестирането, могат да се възползват от добри възможности на фондовите пазари.

Инвестирането в следващото десетилетие може да е успешна стратегия, ако американците просто инвестират.

„Акциите не са особено скъпи, независимо от определенията за тях", според Люис Алтфест, анализатор от Altfest Personal Wealth Management. Акциите от индекса S&P 500 се отличават със съотношение цена-печалба от 12, което е под средното в исторически план от 15.

Акциите, които не са се представяли добре от 2000 насам, могат да са добра инвестиционна възможност през следващото десетилетие, допълва още Алтфест.

„Доходността от дивидентите, особено на големите сини чипове, превишава тази по дълговите книжа, което не е обичайно. С други думи налице са безрискови възможности", според финансовия специалист.

„Нивото на безработица е по-високо от това преди 10 години. Ако се погледне към корпоративните печалби обаче, се вижда, че те в абсолютна стойност са далеч над тези от 2001 година", коментира Ром Макайвър, портфолио мениджър в Jensen Portfolio.

Това е от изключителна важност предвид на перспективите нивата на лихвите в САЩ да останат на нива близки до нулевите до 2013 г.

„Това, което се случва в момента е, че инвеститорите са толкова краткосрочно ориентирани, че често приемат второто най-добро решение с цел да се възползват от краткосрочни движения. Това обаче може, в крайна сметка, да се окаже игра с нулев резултат. Видяхме това да се случва през 2001 година, през 2008 и 2009 г.", допълва още Макайвър.

Според анализатора инвестирането е маратон, а не серия от спринтове от един сектор на друг и от едно тримесечие до друго.

Макайвър е с портфейл от 28 позиции, като типичният му инвеститорски хоризонт, в който държи позициите си, е седем години.

Част от компаниите в портфейла му са PepsiCo, консултантската компания Cognizant Technology, и производителят на спортни стоки Nike. Той подчертава, че бъдещото Р/Е на Pepsi е било 29.2 през 2001 година, докато същото днес е едва 13.5.

Друго съотношение използва Пийри, за да посочи колко евтини са щатските компании. Съотношението цена-продажби на компаниите от широкия индекс S&P 500 се е понижило с 22% в сравнение с преди десетилетие, позволявайки на инвеститорите да плащат по-малко за долар от приходите на компаниите.

Съотношенията цена-счетоводна стойност и цена-печалба са с 39% по-ниски в сравнение с преди десет години, а съотношението цена-кеш с 47% надолу.

Специалистът подчертава, че това разбира се не означава, че акциите не могат да станат по-евтини, отколкото са в момента. Това може да се случи предвид лошите перспективи в момента пред щатската и световната икономика и кризата в Европа.

Ако се разгледат финансовите съотношения обаче, сега не е лош момента за инвестиране с дългосрочен хоризонт, коментира Пийри.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg