Анализирайте сделките си, за да се учите от грешките си

1444
Анализирайте сделките си, за да се учите от грешките си

След всяка игра футболистите и треньорите изучават записите на мача, търсейки какво е било наред и какво не.

Уроците от тези прегледи помагат на отборите да се приспособяват и да подобряват играта си. Същото важи и за инвеститорите, а разликата е, че те преглеждат направените сделки.

Да се учиш от грешките си, самокритикувайки се, е един от най-добрите начини да се отървете от лошите си навици, да разпознаете слабостите си в инвестирането и да подобрите резултатите си.

Може да си направите дневник и за всяка ваша покупка е добре да отбелязвате причините за нея. Принтирайте дневни и седмични графики и маркирайте на каква цена сте купили.

На тези графики може да отбелязвате и силните моменти и добри новини за една компания, както и всички съмнителни аспекти и лоши новини.

По същия начин, когато продадете акция, отбелязвайте причините, довели ви до това решение.

Поне на няколко месеца изучавайте бележките си. За сделки, които не са проработили, търсете причините, както и общите черти. Пазарна корекция или мечи пазар също е много подходящо време да направите това.

Много важно е да следите пазара, както и поведението на пазарните участници. Основните емоции са страх и алчност. Когато еуфорията на пазара достига критични моменти, вероятно е време да продавате. И обратното, когато отчаянието на инвеститорите е достигнало крайни стойности, може би е момент за покупки.

Разбира се, тук е важно да не сте се подали на масовите настроения, следвайки останалите. Трябва да умеете да се абстрахирате от чувствата и да търгувате безпристрастно и дисциплинирано, на базата на логична преценка и правила, а не на настроения.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg