Аукцион и правила за удовлетворяване на поръчките при XETRA

1939
Аукцион и правила за удовлетворяване на поръчките при XETRA

След видовете поръчки и организацията на търговията през търговската система XETRA, добре е да се проследят и методите за търговия, които платформата осигурява. Основните методи са два - аукцион и непрекъсната търговия. XETRA поддържа и функционалности за провеждане на първично публично предлагане (IPO), и за въвеждане на сделки, извън регулиран пазар (OTC).

Аукцион

На аукционите могат да се изпълняват поръчки от всякакъв размер. Необходимата ликвидност се осигурява, като се вземат предвид всички въведени поръчки за дадена емисия (пазарни, лимитирани, пазарни към лимитирани и тип "айсберг"). Поръчките тип "айсберг" участват с пълния си обем като лимитирани поръчки.

Поръчките в системата остават частично скрити по време на кол фазата (фазата за въвеждане на поръчките). Като информация за пазарната конюнктура, участниците получават индикативната цена, или най-добрата цена на лимитирана поръчка "купува" и на "продава"

При определянето на цената по време на аукционите, поръчките тип "пазарна към лимитирана" се обработват аналогично на пазарните поръчки. Ако няма определена цена при аукциона, поръчките тип "пазарна към лимитирана", въведени по време на кол фазата се изтриват. Ако аукционът е с фиксирана цена, частично изпълнените поръчки тип "пазарна към лимитирана" или неизпълнените такива се въвеждат в системата като лимитирани поръчки при цена, определена при аукциона.

Определяне на цената

Цената, достигната на аукциона се определя на база поръчките в системата в края на кол фазата. Основните принципи, които важат в случая отново са два: най-голям изпълним обем поръчки при най-малък излишък, както и влиянието цена/време, което предполага частично удовлетворяване на поръчките.

В случай че се установи, че има повече от една цена с най-голям изпълним обем и минимум излишък, то при определяне цената на аукциона значение има излишъкът от търсенето и предлагането на количеството ценни книжа.

В случай че търсенето надвишава предлагането, цената се определя според най-високата лимитирана цена. Налице е и обратното допускане, когато излишъкът е от страна на предлагането при слабо търсене. Тогава цената на аукциона се определя според най-ниската лимитирана цена.

Ако и включването на излишъка не доведе до еднозначно определяне на цена, се включва “референтна цена” като допълнителен критерий. Референтната цена се употребява, ако има излишък на предлагане при лимитираните цени (цените по лимитираните поръчки) и излишък от търсене за друга част. Вторият случай е ако няма излишък за която и да е за лимитирана цена.

В първия случай за по-нататъшно определяне на цената на аукциона се взема най-ниската цена по лимитирана поръчка за излишъка от предлагане, а при второто допускане - най-високата цена по лимитирана поръчка за излишъка от търсене. И в двата случая при определяне на цената на аукциона се включва референтната цена.

Ако референтната цена е по-голяма или равна на най-високата лимитирана цена, цената на аукциона се определя според тази лимитирана цена и обратно. Ако референтната цена е между двете най-добри лимитирани цени за “купува” и “продава”, цената на аукциона е равна на референтната стойност. Ако насрещно изпълними са само пазарни поръчки, те се изпълняват на референтната цена.

Цената на аукциона не може да бъде определена, ако няма насрещно изпълними поръчки. В този случай се обявяват най-добрите цени "купува"/"продава" (ако има такива).

Вижте още: Видове поръчки през XETRA , Организация на търговията през XETRA

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg