Автоматизираните системи за търговия

1586
Автоматизираните системи за търговия

Все повече трейдъри поглеждат към автоматизирани системи за търговия на валутните пазари, за да избегнат емоционалния момент. Автоматизираната система за търговия по своята същност е набор от критерии и изисквания за влизане и излизане от позиция.

И докато това звучи изключително примамливо, ето някои от предимствата и недостатъците на подобен род системи, от финансовото издание Investopedia.com.

Предимства:

Минимум емоции

Търговията с подобен род системи става възможна само при задаване на точни критерии за влизане в позиция. Налице са и редица такива за излизане, което напълно изключва инвеститорските емоции, които могат да доведат, както до по-ранно влизане в позиция, така и до оставяне на губещи позиции отвъд първоначално поставените стопове.

Възможности за бектестове

Когато една система, или наборът от критерии бъдат избрани от инвеститора, и той създаде системата, то тя може да бъде тествана назад във времето. Разбира се, всички трябва да са наясно, че ако една система е работила и е носила доход на база исторически данни, това не означава, че тя ще работи и в бъдеще.

Спазва дисциплината

Една от ключовите причини за неуспеха на един трейдър е лошата дисциплина. Всъщност, много организации преминават към подобен род системи за търговия с валута, именно поради лошата дисциплина на огромен процент от трейдърите. При електронната платформа за търговия предварително начертаният план ще бъде следван плътно и без отклонения.

Предпазва от психологически травми

Загубите са неизменна част от играта. Понякога обаче, те може да са изключително травмиращи и да променят инвеститорската психика, а от там и начина му на търговия и спазване на предварително начертания план. При автоматизираните системи няма подобен елемент.

Добра скорост на търгуване

Изпълнението на поръчките при достигането на предварително зададени критерии става изключително бързо. За разлика от двоуменето, което е неизбежно при трейдъра, системата ще влезе на мига в позиция при предварително зададения обем. Често трейдърите се разубеждават от подобни действия при тръгване на пазара в предварително очакваната от тях посока.

Диверсификация

Автоматизираните системи позволяват на трейдърите да търгуват едновременно с няколко сметки и да прилагат различни търговски стратегии. Това е изключително трудно да се постигне от трейдър, който често няма физическата възможност за това.

Разбира се, подобен род автоматизирани системи имат и редица недостатъци:

Трудно изграждане на по-сложни системи с повече критерии

Макар и създаването на подобна система да се прокламира като не толкова сложна задача, тя изисква задълбочено познаване на съответните търговски платформи, както и относително добри технически умения.

Възможни технически провали

На пръв поглед нещата изглеждат прости - включваш компютъра и търговията започва. На практика обаче, често подобни стратегии се провалят поради това, че зависите от фактори, като изисквания за непрекъснатост на интернета, токови удари и др., които могат да доведат до провал.

Изисквания за мониторинг на системата

Този род системи също така трябва регулярно да се наблюдават, дали всичко върви по план. Това включва нагласяне на софтуера, проверка на техническите изправности и др.

Не винаги нещата вървят по план

Някои системи, които дават изключително добри резултати при тестване назад в миналото, се оказват тотален провал, когато бъдат приложени на практика. Пълната автоматизация и изключване на човешкия и емоционален фактор, правят почти невъзможна промяната на критерии, дори и в случаите когато това явно се налага, защото системата не действа в момента и генерира значителни загуби.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

plogot
# 0
16:08 | 26 August 2011
Който не знае какво става на пазара и още по-важно.... какво ще стане.... на него брокера, системата и .т.н все някой му е виновен. Системата е без значение. Важен е краиният е резултат.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg