Бъфет обяснява защо се е съгласил да направи залога за 1 милион

6823
Бъфет обяснява защо се е съгласил да направи залога за 1 милион

Помните ли залогът на Уорън Бъфет, наречен „залог за един милион долара“? В него милиардерът се обзалага с опонентите си от хедж-фонда Protege Partners, управляващ активи на стойност 3.5 милиарда долара, че ще бие сложните им инвестиционни схеми и активен подбор на компании с проста инвестиция в базиран върху S&P 500 индексен фонд (в лицето на Vanguard S&P 500).

Това беше доста отдавна – преди близо осем години, а до края на залога остават по-малко от две години. Той приключва на 31 декември 2017 година.

Ето как изглеждат резултатите до момента:


Както се вижда, въпреки по-слабия си старт през 2008 година, Бъфет успява да набере сериозна преднина през следващите години.

И докато Бъфет е със значителна преднина и по всичко личи, че е по-вероятният победител (макар и да има още две години до края), гениалният „оракул от Омаха“ обяснява на практика кое го е мотивирало да направи този залог.

Определено това не е наградата от поне един милион долара, която ще бъде платена на посочена от победителя благотворителна организация.

Не. Това е желанието на Бъфет да покаже как хеджфондовете, които според него не са чак толкова лоши в подбиране на акции, убиват доходността на инвеститорите с техните комисиони.

Обикновено този род инвестиционни схеми събират такси и комисиони за услугите си в размер на 2-3% от активите, както и 20% от реализираната печалба. За сравнение Vanguard 500 Index Fund е с разходна норма от едва 0.16%.

Примерната инвестиция на Бъфет е донесла възвръщаемост за инвеститорите до момента с над 40 процентни пункта по-висока от тази на неговите опоненти. „Смятам, че това е най-важният инвестиционен съвет на света“, коментира Бъфет.

Доходността на индексния фонд е била по-висока от тази на хеджфонда в шест от последните осем години.

„Да изостават с 40 процентни пункта може и да звучи като ужасен резултат за хеджфонда, но това не е ужасен резултат за хеджфонд мениджърите“, коментира Бъфет. „Ако прибирате по няколко процентни пункта от управляваната сума всяка година, това са много пари... Това е компенсационна схема, която е невероятна според мен и това е една от причините, поради които се съгласих да направя залога“, коментира Бъфет.

Той отдавна е известен със съветите си към инвеститорите да се насочват към нискоразходни, пасивни индекси фондове, които предоставят широка диверсификация и експозиция към пазара. Вярата му в силата на американската икономика е по-силна отвсякога, въпреки трудностите, преживени през 2008 година.

„Никой финансов консултант по света няма да ви кажи, че е просто добре да си купите широкия индекс S&P и да не правите нищо през следващите 50 години“, коментира Бъфет. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg