BP - дивидентната акция

1389
BP - дивидентната акция

Акциите на една от водещите световни петролни компании - ВР се понижиха вчера до най-ниската си стойност от октомври 1996 година насам.

Причината - опасенията за сурови санкции срещу компанията, в следствие на петролния разлив в мексиканския залив и невъзможността на компанията да се справи с проблема.

Вчера книжата на компанията поевтиняха с 5.48 долара, или цели 15.8%, като само за месец и половина са изгубили 50% от стойността си.

За последната една година акциите на компанията са регистрирали понижение от 44.02%, при ръст на широкия индекс S&P 500 от 12.4%. Така те са с настоящо P/E от 4.59 и очаквано такова за следващата година от 3.91.

Едно сравнение ни сочи, че най-големия й конкурент - Exxon Mobil Corp. Се търгува при два пъти по-високи съотношения - настоящо P/E от 13.68 и очаквано такова за следващата година от 8.55. Акциите на компанията са поевтинели с 18.7% за последната една година.

Какво обаче, може да привлече вниманието на инвеститорите към книжата на компанията в тези несигурни за нея кризисни времена, когато тя търпи сериозни критики и е застрашена от значителни по размер санкции.

Отговорът на този въпрос е - дивидентът. Компанията от тези, които раздава (поне в исторически план) един значителен размер отплата на акционерите.

Въз основа на изплащания през последните две години дивидент, дивидентната доходност въз основа на текущата цена на акциите на компанията възлиза на около 10%.

Очакваната бъдеща дивидентна доходност при акциите на компанията е 9%, което също е изключително добър процент.

За сравнение при Exxon настоящата дивидентна доходност е в размер на 2.8%, а бъдещата очаквана такава е 3%.

В заключение може да се каже, че дори и при наличието на значителен риск от по-нататъшно поевтиняване при акциите на компанията (до решаване на проблема и изясняване на размера на наложената санкция, или от евентуално краткосрочно намаляване на изплащания дивидент поради този проблем), акциите влизат в полезрението на инвеститорите търсещи добра дивидентна доходност.

* материалът е с аналитичен характер и не представлява съвет за покупка, или продажба на активи

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg