Често срещани инвеститорски грешки

1647
Често срещани инвеститорски грешки

Инвеститорите често имат склонност да купуват акции с ниска финансова оценка. Подбирането на такива обаче трябва да се прави изключително внимателно и в съчетание с редица други фактори. Освен да оценяват една компания чисто финансово е необходимо да й се направи и качествен анализ, за да не попадне в известния „капан на ниската пазарна оценка", при която цената на една акция продължава да пада.

Ето и някои моменти, върху които инвеститорите могат да фокусират своето внимание, за да избегнат грешки, водещи до значителни загуби, според финансовото издание Investopedia.com.

1. Игнорират се перспективите и бъдещето на една компания

Ниското съотношение цена-печалба и капиталовите потоци на една компания са важни за съблюдаване, но те сочат къде се намира една компания, а не накъде отива.

Важни въпроси, които всеки инвеститор трябва да си зададе, преди да инвестира в дадена компания са:

Разполага ли компанията с конкурентни предимства и продукт, който може да генерира бъдещи приходи и печалби?

Изостава ли компанията значително зад своите конкуренти и губи ли пазарен дял?

Планира ли компанията пускането на нови продукти и ще се повишава ли маржина на печалбата й?

Какво ще води до ръст на печалбата и приходите й през следващите тримесечия?

Какви са перспективите пред сектора?

Как се справя мениджмънта на компанията сравнен с този на компаниите основни конкуренти?

2. Опитвате се да хванете падащ нож

Често в стремежа си да се възползват от ниски пазарни оценки, инвеститорите купуват акции, които са се понижили изключително много. Ловенето на дъна обаче почти никога не води до нищо добро. Новите дъна при акциите на дадена компания често биват последвани от нови и нови такива.

Много по-добър е варианта на изчакване за приключване на низходящия натиск при дадена позиция и купуването на книжата й при промяна на тренда.

3. Не вземат под внимание посоката на пазара

Това да намерите идеалната според вас позиция е добре, но трябва да имате предвид, че много малък процент от компаниите се движат в посока противна на пазара и това вие да сте открили точно такава позиция е малко вероятно. Ако смятате, че пазарът ще пада може би е по-разумно да изчакате, преди да купувате акции, вместо това да се надявате позицията ви да се движи срещу пазара.

4. Внимавайте с разводняването на капитала

Следете за това дали компанията, която сте си набелязали няма практиката непрекъснато да издава нови и нови акции, които разводняват капитала и намаляват дела на настоящите собственици. Вместо това може би е по-разумно да се насочите към компании, които изкупуват собствени акции и по този начин правят притежаваните от вас такива по-ценни.

5. Не се съобразявате със сезонните флуктуации

Няма смисъл да се борите с фактори, които са заложени в пазара и няма как да промените. Вместо това е много по-добър вариант да се съобразявате с подобни и да ги вземате под внимание.

6. Пропускате тренда в сектора

Ако трендът в сектора е низходящ, то много малко вероятно е да намерите компанията, която ще избегне този тренд. Вместо да търсите игла в купа сено, може би е много по-добре да се насочите към сектори във възходящ тренд.

7. Избягване на техническите трендове

Много хора отричат техническия анализ, вместо това обаче, може би е по-добре да се съобразяват с него, предвид на факта, че той се ползва от прекалено много инвеститори. Така може да се таймира много по-добре момента на влизане в избрана от вас компания.

Посетете Profit.bg и във Facebook

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Jakayla
# 0
04:12 | 20 December 2011
Pin my tail and call me a dnoeky, that really helped.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg