Четири оправдания, неприсъщи на хората със силна психика

15239
Четири оправдания, неприсъщи на хората със силна психика

Лошите решения имат неприятната склонност да се превръщат в навик, който ни прави по-слаби психически. Много хора са готови да поемат по-малък риск, за да постигнат това, което са желали.

Има обаче няколко неща, които психически силните хора никога не правят - те не използват оправдания, които са характерни за слабите духом.

1. По-скоро бих молил за прошка, отколкото за позволение

Може да става дума за предприемане на действия, които не сте съгласували с шефа си, или пък за изграждането на ограда, без да уведомите съседите. Привлекателно е да сте с нагласата на "готов да моли за прошка". Но наистина ли вярвате, че това, което правите, е правилно? Защо ви е да търсите прошка?

Тази фраза се появява, когато хората се страхуват от конфронтация с друг човек директно. Става дума за пасивно-агресивен начин за постигане на своето.

Ако наистина вярвате в решението си, действате уверено. Ако ли не, консултирайте се с хората около вас и тези, които имат отношение по въпроса.

2. Веднъж се живее

Тази фраза се използва често като начин за изразяване на снизхождение и за незабавно удовлетворение. Да изям ли този десерт, въпреки че съм на диета? Веднъж се живее!

Може да е наистина така. Животът е един, но това не означава, че трябва да бягате от баланса и да се съсредоточавате върху краткосрочните цели.

3. Не ми пука какво казват другите

Психически силните хора не се опитват да удовлетворят всеки човек край себе си. Това обаче не означава, че не зачитат мнението им. Всъщност пълното отрицание на чуждото мнение е индикация за психологически проблеми. Истината е, че трябва да ви пука.

Всеки човек има слепи петна, когато става дума за собственото му поведение. Да чуеш другите какво ти казват за самия теб е полезно.

4. Заслужавам да съм щастлив

Независимо дали по този начин обосновавате новия си партньор или пък сте решили да теглите допълнително кредит, това не е начинът да бъдете щастливи в дългосрочен план.

Имате право да преследвате щастието и да бъдете здрави, но не позволявайте на потребностите ви да саботират дългосрочните ви цели.

Ако изпитвате нужда да кажете на хората, че заслужавате пълно щастие в живота си, тогава прегледайте изборите, които правите всеки ден. Живейте според ценностите си - те са ключът към психическата сила.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg