Четири причини за стреса в офиса и как да се преборим с тях

4764
Четири причини за стреса в офиса и как да се преборим с тях

Съществуват поне 4 основни причини за стрес в офиса. Ние разполагаме с методи, с които да ги неутрализирате.

Като нервна можете да определите почти всяка една съвременна професия. Причина за нервите и стреса могат да бъдат много неща – шумът на работното място, неадекватно избраното осветление, недоволството на шефа и т.н.

Строгият началник
Според изследване, строгите шефове от филмите не са художествена измислица, а суровата реалност. Отношението на началника към подчинените е основна причина за стрес на работното място.


Несправедливостта от страна на шефа е способна да убие всякакъв ентусиазъм у работника, допълват датски учени. Те са установили, че поведението на началника спрямо подчинените провокира депресия по-често, отколкото преработването.

„Ако изпитвате негативни емоции към шефа си, трябва да се постараете да откриете причината и да се научите да ги трансформирате”, съветва психологът Мария Давидова.

Плътният график
Фиксираното работно време от 9 до 18:00 часа, разбира се, позволява на началника да контролира по-лесно служителите си, но отрицателно се отразява на емоционалното състояние и производителността на труда.

Ерин Кели и Филис Моен от универститета в Минесота са провели изследване, в което са  взели участие 600 служители от различни фирми. За известно време им било позволено да работят с гъвкаво работно време и сами да планират работния си ден. Пред шефовете отчитали само обема на свършената работа.

Този подход не само позволил да се повиши производителността, но и да се намали текучеството на персонал.

Участниците в експеримента, от своя страна, признали, че наедно с професионалните дела успели да подобрят и семейния си живот, тъй като нагаждайки сами работното си време, са успели да свършат немалко важни за семейството неща. Такива, които обикновено отлагали за свободното си време и ставали постоянно повод за конфликт.

По думите на психолога Ана Кучкина, изследването не бива да бъде възприемано като причина да се заклейми плътното работно време от 9:00 до 18:00 часа като абсолютно зло.

„Графикът е необходим за ориентация и стимулиране на мотивацията, като съответства, разбира се, на реалните възможности на служителите”, допълва тя.

Вижте още: Три фрази, които ни стресират на секундата, в която ги изричаме

Високите нива на шума
Има хора, които са продуктивни, когато работят в компанията и шума на други хора. Има и такива, които могат да се съсредоточат при тишина и в уединение.

Най-голямата вреда на големите офиси е шумът, твърдят експерти. Научна група от университета Корнел е проследила нивото на хормона на стреса кортизол при две групи работещи – такива, които разполагат с лично пространство, неголеми кабинети, и такива в отворен офис. Трябва ли да добавяме, че нивото на кортизола е било по-ниско при тези в уединение?

Обстановката в офиса
Психологическото състояние на служителите до голяма степен зависи и от това каква обстановка ги заобикаля. В това са уверени специалисти от Швеция. Според изводите им след проведено изследване, в просторни и светли помещения хората работят в по-весела обстановка, отколкото в малки и пренаселени кутийки.

Друг от изводите сочи, че мъжете са най-потърпевши от такива условия на труд.

Според специалисти от Тексас, ако работите в малък офис, разполагането на снимки на любими хора или пък сувенири от пътувания ще направи работният ви ден по-поносим.

Работният ден, изпълнен с много задачи
Работодателите считат за плюс умението на служителите им да работят върху няколко задачи едновременно. А това, че такъв начин на работа може да се отрази негативно върху душевното състояние на служителя, не го отчитат.

Професор Глория Марк от университета в Калифорния е наблюдавала повече от 1000 часа работата на служители в компютърна фирма. Известна част от работата им изисквала да изпълняват спешни и непланирани задачи в срок.

Всяка една допълнителна задача, след която се налагало да се върнат към основната си дейност, пивишавала нивото на нервното напрежение и фрустрацията и пречела на концентрацията им.

„Изпълняването на много задачи може да привнася интерес в работата на фона на монотонността и еднообразието, но, от друга страна, трябва да е съобразено с възможностите на служителя”, обяснява Ана Кучкина.

В крайна сметка, ако не можете да избегнете стреса на работното място, разполагате с друго решение – опитайте се да го използвате в полза на други дела.

„Стресът не винаги е нещо лошо – той ни поддържа в тонус, за да можем да се справяме със задачите в живота, включително и в работата. Обаче ако стресът, който превишава възможностите ни, е постоянен, може да доведе до неприятни последствия”, смята експертът.

Ако сте подложени на много стрес на работното място, задължително намерете начин да разпускате!

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg