Четирите най-големи грешки в личните финанси през 21 век

5424
Четирите най-големи грешки в личните финанси през 21 век

Хората са наясно с основните финансови правила, които трябва да следват в живота си – да не харчат отвъд техните възможности, да не прекаляват с кредитите и да не се опитват да подръжават на живота на близки и познати.

Тези правила все още са основни, но има някои грешки, допускането на които не е било толкова критично преди 10 или 20 години. Ето четирите ключови грешки, които може да са критични за финансовото ви бъдеще през нашия век, според Рик Нюман, финансов експерт.

Надценявате стойността си като работещ


Обикновено в професионалното си развитие хората израстват, с което се повишават и доходите им от заплата. Този модел обаче вече не работи за много хора поради новите работни качества, които се изискват от работещите вследствие на изискванията на „новата икономика“.

Напредването на технологиите е друг критичен фактор, който може да направи вашите качества и умения „остарели“.

Повечето хора смятат, че на новата им работа трябва да получават поне толкова, с колкото са завършили последната си работна позиция. Това обаче вече не е задължително. Все по-малко хора получават оферти, съпоставими с последните им заплати, особено в случаите, когато са били съкратени от старото си работно място.

Една от основните слабости на съвременните икономики е, че те създават повече работни места, но се плаща по-малко, в сравнение с преди десет години, например. В същото време изискванията към кандидатите са значително завишени.

Да надценяват бъдещите си доходи от заплати може да е критично за хората с малки възможности за грешка, тези, които са със значителна задлъжнялост. Това може да им коства имотите, закупени с ипотека.

Един от начините да избегнете тази грешка е да не залагате сериозен ръст на възнаграждението, което очаквате през годините до вашето пенсиониране, както и да се научите да живеете, спестявайки 20 или 30% от дохода си.

2. Живеете луксозно

Всеки се стреми да постигне по-висок стандарт на живот. Хората, които са си намерили добра работа и я приемат за даденост, имат склонност да приемат комфорта в живота си (голям апартамент, нова кола) за нещо, което ще продължи вечно.

Тази измамна сигурност обаче често може да ги направи „слепи“ за изискваната промяна, която се налага вследствие на променящата се среда.

Обикновено изваждането от този комфорт става разтърсващо и заради извънредни събития, което е много по-неприятният вариант от това да сте взели преждевременни мерки.

3. Опитвате се да живеете като своите родители

Много хора правят грешката да се опитват да живеят като своите родители. В България това до голяма степен е свързано със схващането, че „задължително трябва да живеете в собствено жилище“.

Това подтиква много хора да правят покупка, която не могат да си позволят и впоследствие дори губят, защото нямат възможност да си плащат вноските по ипотечния кредит.

Не забравяйте, че животът днес (по отношение на работа, възнаграждение, изисквания към работната сила, достъпност на имоти и др.) е много по-различен от живота на вашите родители преди 20-30 години. 

4. Отказвате се

Да се отказвате да търсите нещо по-добро (по-добра работа, стартиране на собствен бизнес и др.) може да е в основата на това да не постигнете финансова независимост в бъдеще.

Въпреки високия процент на неуспех сред предприемачите, създаването на нов бизнес е един от малкото пътища към „забогатяването“.

Прекомерният комфорт от работата, с която сте свикнали от години, също може да ви възпира от това да търсите по-добра и по-високо платена работа.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg