Д. Димов: Интервенциите не постигат желания ефект

1894
Д. Димов: Интервенциите не постигат желания ефект

През последните девет години цената на златото поскъпна с 400%. При това златото е своеобразен феномен, тъй като всяка една година то е затваряло на по-висока цена от тази на която е отваряло... дори и когато е имало силни корекции от над 30 % в рамките на година.

Поне аз не знам да има друг инструмент, представящ се толкова стабилно в последните години, коментира Димо Димов от ИП Карол, на специална проведена във Facebook дискусия на тема "Да поговорим за пари".

Много страни практикуват интервенции на валутните пазари. На практика обаче с подобни интервенции не се постига желания ефект, а точно противоположния.

Просто валутният пазар е толкова огромен, че никой, дори и мощна централна банка или обединение от централни банки (виждали сме и подобни примери) да не може да влияе.

Ефектът е краткотраен и трае най-много часове или дни, коментира Димо Димов по повод запитвания за валутната война, която доста се коментира в публичното пространство.

Типичният пример е интервенцията на Японската централна банка от 15 септември. Тогава тя купи над 21 милиарда долара в рамките на минути, пазарът се премести с близо 300 пипса, но днес той отново е там, където беше преди интервенцията.

Преди 7-8 години Японската централна банка интервенираше постоянно, но тогава ефектът беше буквално за минути - примерно поскъпване с 200 или 300 пипса за 10-15 минути и последващ спад от, да кажем, 300 или 400 пипса в следващите няколко часа.

Дори трейдърите щом видеха, че има интервенция продаваха незабавно долари срещу йени и подобна стратегия беше доста печеливша.

Така че отговорът на въпроса е, че последиците от подобна валутна война са допълнително поскъпване на местната валута за страната, която прави интервенция и допълнително влошаване на конкурентоспособността на износа.

За пример вижте каква е стойността на японската йена или на швейцарския франк - валути, срещу които се интервенираше много от съответната централна банка.

На валутния пазар винаги е изгодно да се инвестира. При него може да се търгува и в двете посоки, така че няма значение има ли криза или не - движения има винаги.

Стратегиите са различни - от търгуване по тренда, кери трейд търговия, скалпиране и така нататък.

Всеки трябва да избере стратегия, която му подхожда и трябва да знае, че на този пазар задължително има и загуби. Тънкият момент е да печелиш повече от това, което губиш.

Ние в Карол се стремим по всякакъв начин да подпомагаме нашите клиенти с опита, който имаме и в тази връзка, всеки от нашите клиенти е добре дошъл за допълнителни консултации или съвети за това как трябва да се търгува на валутния пазар, допълни Димов.

По повод на запитване за австралийския долар, г-н Димов коментира, че той стои изключително добре спрямо останалите валути. Тук влияние оказва и позитивният лихвен диференциал спрямо останалите валути, което води до много активна кери трейд търговия.

„Но определено, към момента трендът при австралиеца е твърдо нагоре и може би ще продължи и занапред - поне на графиките няма никакъв сигнал за противното", според Димов.

Забележка: Изказаните мнения не са препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg