Да инвестираш на външните пазари

1468
Да инвестираш на външните пазари

Родната борса е зациклила през последните месеци, като индексът на сините чипове се търгува в изключително тесни граници в диапазона 400-450. Всичко това може да кара инвеститорите все по-често да поглеждат към външните пазари. Какво обаче трябва да имат в предвид последните, когато правят това.

Възможност за диверсификация и по-голяма динамика

Външните пазари предоставят големи възможности за инвеститорите както по отношение на разнообразяване на позициите им (по сектори, активи и пазари), така и по отношение на динамиката.

Липсата на такава на родния пазар прави инвеститорите изключително негативно настроени към него, като много от тях вече са тотално незаинтересовани и го напускат.

Възможност за ползване на заемен капитал

Ограничените ресурси пък след един дълъг период на спад на родните индекси в последните няколко години, е направил инвеститорите с изключително слаби възможности за насочване на нови и свежи капитали към борсата.

В контекста на последното, на повечето външни пазари инвеститорите ще имат достъп до заемен капитал, който може да е изключително ценен в настоящия момент.

Разбира се, спекулантите не биват да забравят, че ползването на заемен капитал, освен възможности за по-големи печалби, създава такива и за по-големи загуби.

Различна корелация

Макар световните индекси да са до голяма степен обвързани и зависими един от друг, те често се движат в различна посока или с различни темпове.

На фона на тоталната липса на посока на родния пазар през последните две години, световните борсови индекси регистрираха силен ръст от дъната си по време на кризата.

В тази насока инвеститори насочили част от своите средства на международните пазари, можеше да са отбелязали значително по-добри резултати, както и да са със значително по-ликвидни позиции от тези на родния пазар.

Валутен риск

Освен по-големите рискове на международните пазари, при ползване на заемен капитал (на родния пазар ползването на такъв е почти невъзможен), инвеститорите са изправени и пред друг много сериозен такъв - валутен риск.

Това е рискът, свързан с обезценяването на местната валута в страната, в която са инвестирали своите средства, която може да им „яде от печалбата", или откровено да им увеличава загубата.

Друг специфичен риск

Инвестирането в компании в други държави крие и специфичен риск. Недостатъчното добро познаване на законите и традициите, както и на бизнеса на една компания, може да подведе инвеститорите да не вземат правилно и напълно добре обосновано решение за инвестиция.

Възможности за хеджиране

Възможно е да откриете актив, който да е с обратна корелация на вашите инвестиции, или който да ви предпазва от потенциална висока инфлация, обезценяваща вашите спестявания. Това най-често става посредством инвестиции в стоки, благородни метали, други нециклични сектори и компании и инфлационно обвързани облигации.

Как става инвестирането?

Да инвестираш на чужди пазари е по-лесно от всякога. Това дори не изисква откриването на сметка в брокер в съответната държава и превод на средства към нея. Все повече големи чуждестранни брокери с интернет платформи, даващи достъп до почти всички пазари са представени у нас. Това, което трябва само да направите, е да намерите кой брокер и платформа котира търсения от вас инструмент.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

exatoh
# 0
17:08 | 16 August 2011
нали ти казах на теб да се прегледаш
Very well diversified assets
# 1
12:07 | 28 July 2011
Великолепен материал за възможностите, които предлага капиталовия пазар. Все пак, посоката на българските борсови индекси през последните две години и половина е категорично възходяща. Във всички учебници и книги за финанси и капитали е написано, че доходността от инвестирането на пари в акции е най-голяма. Особено по време на започнал дългосрочен бичи пазар. Съотношението от инвестирането в депозити, облигации и акции, разгледано в дълготраен аспект, е приблизително 1 : 2 : 3. При криза на европейските дългови ценни книжа обаче, за предпочитане е да се инвестира в акции.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg