Да пишем ли благодарствено писмо след интервюто за работа?

3794
Да пишем ли благодарствено писмо след интервюто за работа?

Според експертите благодарственото писмо след интервю за работа е задължително. Ако се чудите от къде да се сдобиете с такова, не се мъчете излишно да търсите в Google.

Благодарственото писмо трябва да бъде написано лично от вас. Възможно ли е то да повиши шансовете за назначаването ви? Защо си заслужава въобще да пишете такова?

На тези въпроси ще намерите отговор в следващите редове.

Защо е важно благодарственото писмо?

Защото си заслужава да благодарите на човека, който ви е интервюирал, за времето, което е отделил. Но ако търсите по-егоистична причина, то тогава ще се зарадвате от факта, че с писмото всъщност подобрявате шансовете си за получаване на работата.

Благодарственото писмо не е просто въпрос на добри маниери, казва Кейт Уайт, главен редактор на Cosmopolitan. По думите й всеки интервюиращ се интересува доколко заинтересовани сте от позицията. Изпращането на писмо след интервюто е точно такъв знак за интерес.

Според проучване на CareerBuilder 22% от работодателите са по-малко склонни да наемат кандидат, ако той не изпрати благодарствено писмо след интервюто. Според половината от тях отсъствието на писмо е сигнал за несериозност.

Въпреки това трябва да знаете, че дори и да не напишете писмо след интервюто, напълно възможно е да се окажете избрани за позицията. Това се случва, когато вие сте перфектният кандидат и едно писмо не може да промени представянето ви.

Достатъчен ли е имейлът?

Да изясним още сега едно нещо: благодарственото писмо трябва да бъде изпратено до 24 часа след интервюто. А дали е подходяща формата на имейла? Според 89% от запитаните - да.

Какво следва да напишете в благодарственото писмо?

Когато искате да изразите своята благодарност, писмото трябва да бъде добре премислено.

Важни са както автентичността, така и персоналността. Адресирайте благодарността си до конкретен човек. Можете дори да се пошегувате с него за нещо, за което е станало дума по време на интервюто.

Ако възнамерявате да изпратите писма до много хора в една компания, уверете се, че не изпращате копирани текстове.

В писмото използвайте възможността да попитате още нещо, свързано с позицията.

Благодарете на интервюиращия за отделеното време и след това опишете колко много ви е харесало интервюто, впечатлени сте от отворената позиция и защо смятате, че сте подходящи за нея.

Ето пример на това, за което говорим:

Уважаеми Х,

Благодаря Ви за времето, което ми отделихте този следобед. Позицията ми се струва перфектна възможност за човек с опит като моя. Притежавам (тези и тези) умения и съм способен на (това и това).

Убеден съм, че ще съм ценен за компанията. Креативен съм, пристъпвам към задачите с ентусиазъм и професионализъм. Още от сега Ви уверявам, че ще се справя идеално с работата.

Благодаря Ви отново за прекрасната възможност. Очаквам отговора ви и се надявам, че ще се присъединя към фантастичния Ви екип.

Поздрави,

К

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg