Да заработиш 20 млрд. долара от кризата

2046
Да заработиш 20 млрд. долара от кризата

Сривът на финансовата система и милиардите долари загуби, понесени от милиони инвеститори, не смутиха мениджъра на нюйоркски хедж фонд Джон Поулсън. Компанията му спечели 20 млрд. долара за периода от края на 2007 г. до началото на 2009 г., пише The Wall Street Journal.

Тайната на Поулсън е в това, че той играе срещу пазара на недвижими имоти и големи финансови компании. Личната печалба на Поулсън доближава 4 млрд. долара или над 10 млн. долара на ден. Това значително надвишават доходите на Дж. К. Роулинг, Опра Уинфри или Тайгър Ууд взети заедно.

Планът бил елементарен. Поулсън бил убеден, че рано или късно пазарът на недвижими имоти трябва да се сгромоляса. Ето защо, той изхарчил през 2006 г. над 1 млрд. долара, за да си купи застраховка от онези, които тогава считал за рисковани ипотечни облигации. Когато пазарът на недвижимите имоти рухнал, повличайки със себе си и дериватите по ипотечни кредити, цената на застраховката на Поуслън излетяла нагоре в небето.

Доходността на един от фондовете му скача с 500% за година. През 2008 г. той скъсил акции на компании, като преценява, че те ще се обезценят и спечели допълнително с поевтиняването на същите тези корпоративни книжа.

Поулсън следва няколко основни правила.

Първо - не разчитайте на експертите. Много инвеститори претърпяха загуби през 2007 - 2008 г. Но нито един от тях не загуби повече от търговските и инвестиционни банки, обвързани с така наречените токсични ценни книжа, базирани на ипотечни кредити. Това са същите онези банкери, които лично измислиха и тази инвестиционна схема. При това експертите от Уолстрийт гарантират за безопасността им дори когато има хора, които са против подобна инвестиция.

Урок: Когато Уолстрийт пуска поредния свръхнадежден продукт, бъдете скептични!

Второ - Проблемът с балоните. В някои академични среди се твърди, че финансовите пазари са станали много по-ефективни. Същевременно спукалите се балони за последните години - включително на недвижимите имоти, в енергетиката, технологичния сектор, както и балонът на азиатските пазари, показват, че да се ориентираш на пазарите стана все по-сложно.

Днес, в този момент, инвеститори от различни часови зони четат едни и същи публикации, гледат едни и същи бизнес програми и ловуват при идентични сигнали. Всички те се стремят към един и същи изход, в един и същи момент.

Урок: Трябва да имате собствена стратегия за изход и наличност, за да олекотите всеки удар.

Трето - Фокусирайте се върху дълговите пазари. Повечето инвеститори следят ръстовете и спадовете на фондовите пазари, но имат бегла представа за състоянието на дълговите. Това е грешка.

Сигналите за проблеми са рано доловими на сложни пазари, които остават без сериозно покритие, например на пазара на ипотечни облигации. Тези проблеми в последствие натежаха върху пазара на недвижими имоти и фондовите пазари, а след всичко това се повлече и икономиката като цяло - ефектът на доминото, който предвиди Поулсън.

Урок: По дълговия пазар можеш да се ориентираш много по-лесно за задаващата се буря, отколкото по фондовите.

Четвърто - Управление на нови инвестиции. Поулсън си докарва добри доходи, като заложи на CDS деривати, които служат за застраховка от дълг. Когато пазарът на рискови ипотечни облигации се разклати, то това се отчете в цената на застраховката на Поулсън. Много от инвеститорите просто не пожелаха да проучат възможностите на този вид инвестиция.

Урок: Намерете време, за да проучите целия спектър от инвестиционни инструменти, като не бива да забравяте, че някои от тях могат да са съдбовни за инвестиционния Ви портфейл.

Шесто - Опитът има значение. Шепата инвеститори, които спечелиха от всеобщия спад, са хора на средна възраст. Вероятно и заради това са подценявани. Но трябва да се има предвид, че същите са преживяли няколко кризи, докато много от младите банкери и аналитици познават само добрите времена.

Урок: Опитът може да е ценно оръжие.

Седмо - Не се влюбвайте в... инвестициите. В началото на 2009 г. Поулсън се превръща в бик по отношение на банките и онези финансови компании, срещу които играе през 2008 г. Той разбира, че тези компании са подобрили балансовите си резултати. Новите доходи на Поулсън през годината идват точно от подобна промяна.

Урок: Дори и най-добрите идеи за търговия не са вечни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg