Дали фрийлансърството е за теб?

6327
Дали фрийлансърството е за теб?

Намирането на работа на пълен работен ден с прилична заплата за теб вече не е кариерна мечта. През последните години все повече хора искат гъвкавост, независимост и по-добър баланс между работа и личен живот. Те искат да бъдат свои собствени шефове, да управляват сами работното си време и да разколебаят принципа 9-5.

Не е изненадващо, че толкова много хора се опитват да станат фрилансъри. Този начин на работа предлага редица плюсове, но също така и минуси.

На прага сме на един нов свят, когато хората предлагат уменията и услугите си в краткосрочен план на различни огранизации.

Дали фрийлансърството е за теб? Ето няколко фактора, които е добре да обмислиш:

Контрол

Възможността да избирате какви договорни отношения да имате с отсрещната страна позволява да осъществявате контрол върху кариерата си. Като фрийлансър постоянно ще подбирате и избирате договорите. Рядко ще се налага да извършвате задачи, които не са ви по душа. Фрийлансърите се наемат, за да изпълнят конкретна задача.

Като такъв е по-малка вероятността да те занимават с офис политики и микромениджмънт. Временният характер на твоята работа понижава влиянието на колегите, които не харесваш или с които не се разбираш. Ако тръгнеш по пътя на фрийлансърството, те ще изчезнат от пътя ти.

Риск

Договорите, които подписваш за известен период от време или за изпълнение на конкретна задача, не са толкова сигурни, колкото постоянните договори. Хората, които имат умения, ще бъдат наети отново заради препоръки на своите работодатели.

Независимо колко си добър, сключването на сделки е рискова задача. Когато компаниите се нуждаят от орязване на разходи, те ще започнат именно от временно назначените. Това е факт.

Пари

Възможно е приходите ти да се увеличат, след като започнеш да работиш като фрийнлансър. Налице са различни данъчни облекчения. Има и друг сценарий - трябва да си намериш достатъчно работа, за да заработиш парите си. А това понякога е въпрос на приливи и отливи.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...