Дали предстои най-добрият месец за SOFIX?

2112
Дали предстои най-добрият месец за SOFIX?

Нещо положително, което може да ни зарадва в този летен период (освен че предстои подобряване на времето) е, че следва месецът с най-добро средно представяне за SOFIX за последните пет години.

Справка сочи, че от август 2005 година насам индексът е бележел ръст от 8.03%. Трябва да уточним, разбира се, че до голяма степен за това изключително добро представяне е съдействал ръстът на индекса с цели 27.5% през изминалата година.

Месец % средна месечна промяна 5 г.
Януари
Февруари 2.82%
Март -2.96%
Април 2.21%
Май 1.91%
Юни -2.61%
Юли 1.23%
Август 8.03%
Септември 1.54%
Октомври -6.38%
Ноември -6.16%
Декември -0.29%

В противовес, можем да подчертаем, че това далеч не е най-доброто му месечно представяне. И макар, че по-голям ръст от 28.8% имаме през април, средното представяне на SOFIX през четвъртия месец на годината е едва 2.2%.

Септември пък, който ознаменува началото на бизнес годината, също е положителен през последните пет години. И макар повишението му да е едва 1.54%, това не бива да ни заблуждава.

Септември е един от най-волатилните месеци на годината, като средното изменение на индекса в последните пет години през месеца възлиза на 10.7%.

Октомври и ноември пък са най-лошите в исторически план, със средни спадове от 6.4% и 6.2%.

* Материалът е с аналитичен характер и не представлява съвет за покупка, или продажба на активи

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg