Дебитна или кредитна карта?

2108
Дебитна или кредитна карта?

Ако не плащате в брой в големите търговски вериги, където пазарувате, ще ви бъде зададен въпроса “Дебит или Кредит?” Ако обикновено отговаряте каквото ви хрумне на момента, ще ви бъде интересно да научите, че има случаи, когато изборът на едното пред другото наистина е от значение, пише изданието Motley Fool.

Повечето хора, разбира се, вече знаят основната разлика между дебитните и кредитните карти. Дебитните карти се използват за тегленето на средства от сметка, в която преди това сте внесли такива. Когато плащате с дебитна карта, магазинът проверява дали имате нужните средства в сметката си. Когато плащате с кредит, търговецът просто удостоверява, че имате действаща кредитна линия. Банката плаща в момента на покупката, а вие сте отговорни за това да платите обратно на банката.

Има и карти, които представляват хибрид между дебит и кредит. Те изискват ПИН код за дебитни транзакции и подпис за кредитни транзакции. Кредитът се включва в плащанията, чак когато изтеглите всички средства от сметката си, за да избегнете отказа на покупка поради липса на средства. Звучи добре, нали? Банките го описват с различни термини “като опция за спешни случай”, но всъщност това би могло да означава, че някогашната ви разплащателната сметка в момента е поредното задължение по кредитна карта с всичките възможни капани, които крие.

От двата възможни избора в магазините предпочитат да чуват “дебит”. Причината за това е чисто икономическа. Търговците трябва да плащат процент от покупките с кредитни карти, който понякога възлиза на 2% или повече. Това е добре за издателя на кредитната карта, но не чак дотам за търговеца. Обикновено таксите за дебитни транзакции са по-ниски от тези за кредитни транзакции.

А кое е най-доброто за вас? Отговорът не е толкова прост. Всеки метод на плащане си има предимства и недостатъци. Вижте следния списък със “за” и “против” различните карти, за да определите коя опция е най-добра за вас.

Кредитни карти

За:

Кредитните карти са сигурен начин да натрупате кредит.
Картата ви може да предлага допълнителни придобивки под формата на връщане на пари в брой, безплатни самолетни полети или други награди.
Кредитните карти позволяват по-голяма защита на потребителя, тъй като покупките са защитени от специален закон, който ви позволява да спрете плащането си, ако не сте доволни от покупката.

Против:

Може да натрупате лихва и такси за просрочване.
Може да похарчите много повече, отколкото можете да си позволите.
Просрочените плащания могат да се отразят на кредитния ви рейтинг.

Дебитни карти

За:

Не трябва да се притеснявате за лихви или такси за просрочване.
Избирането на дебит пред кредит може да ви помогне да ограничите разходите си.
Дебитна карта с ПИН код може да ви осигури по-голяма сигурност, отколкото карта, която изисква подпис. Да си признаем: банковите чиновници не са специалисти по разчитането на подписи.

Против:

Вашата банка може да ви наложи такси за ползване на картата през POS терминал всеки път, когато я използвате. Тези такси, въпреки че често възлизат на 1 долар на транзакция или по-малко, могат наистина да ви натоварят.
Покупките посредством карти с ПИН код не се включват в програми за допълнителни награди.
Вашите покупки не са защитени от закона. По-същия начин, ако плащате за нещо с чек или в брой, може да имате проблеми, ако се опитвате да преговаряте директно с търговеца, в случай, че сте недоволни от покупката или искате да ви върнат парите.
Всеки път, когато използвате дебитната си карта, давате достъп до разплащателната си сметка.
Може да се наложи да поддържате нескончаем остатък.

Хибридни дебитни/кредитни карти

За:


Не трябва да се притеснявате, че ще ви бъде отказана покупка поради липса на достатъчно средства в сметката ви. Има таван, поставен само от досадния кредитен лимит.
Налага ви се да носите по-малко карти.

Против:

Хибридните карти ви правят особено уязвими на кражби, тъй като измамникът може да изтегли пари директно от сметката ви, само като ви подпише.
Можете да се изненадате от месечната сметка и лихвите, които влизат в сила, когато започнете да използвате кредитната линия.
Кредитният ви рейтинг може да пострада.
Пропускате удоволствието от чакането преди да се сдобиете с нещо, защото кредитната част от картата ви влиза в действие преди да сте изпитали каквито и да било проблеми от изчерпването на дебита.

Когато посягате към портфейла си, спомнете си за следното: дебитните карти са чудесни за малки ежедневни покупки. За по-големи покупки и услуги, като поправка на автомобил или ремонт вкъщи, както и за онлайн покупки и бъдещи доставки, кредитната карта е правилният избор. Що се отнася до хибридните карти, можете да пасувате. Притежавайки кредитната и дебитна карта поотделно, ви позволява да се възползвате максимално от всяка от двете.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg