Депозит, акции или имот?

4503
Депозит, акции или имот?

Понеже не може да се даде отговор на това кое ще е по-изгодно в бъдеще (предвид на несигурността каква ще е доходността на трите вида инвестиционни алтернативи), ще следим историческото представяне на тези алтернативи регулярно в рамките на шест месеца.

Тоест ще следим какъв доход са донесли трите класа активи на инвеститорите за последните шест месеца.

Ще започнем от борсата, като за доходност от инвестициите на фондовия пазар ще приемем представянето на индекса на сините чипове SOFIX.


Определено можем да кажем, че последните шест месеца са били изключително добри за инвеститорите на БФБ въпреки политическата несигурност и загубите за индекса от последните няколко седмици.

Представителният индекс на борсата се е повишил с 20.7% за разглеждания период, маркирайки един от най-големите си ръстове в последните години. Постижението е значимо и поставя дохода от инвестиции в акции далеч над доходността от имоти и депозити за посочения период.

Все пак инвеститорите не биват да прехвърлят историческото представяне на индекса за бъдещи периоди и трябва да са наясно, че инвестициите на борсата са свързани със сериозни рискове от загуба на капитал.

Трябва да се има предвид също, че политическата несигурност е възможно да продължи и през следващите месеци и да е сериозна заплаха пред потенциалните доходи на инвеститорите.

Въвеждането на данък върху депозитите противно на очакванията не нарани значително доходността на депозитите, която се понижаваше почти през цялата изминала година.

За последните шест месеца е можело да бъде реализирана ефективна годишна лихва от 5.4% (или около 2.7% за шест месеца), а към днешна дата за същия период най-добрите предложения са с ефективна годишна фиксирана лихва от 5.24%.

Една от заплахите пред депозантите е евентуален по-нататъшен спад на лихвите по депозитите или продължаване на негативната тенденция. За последната година и половина ефективните лихви по депозитите са се понижили с около 1.2 процентни пункта.

Друг сериозен проблем пред спестяващите в депозитите е инфлацията. Инфлацията у нас поема тревожна посока.

Може би едно от основните предимства на депозитите, което ги прави предпочитана форма на спестявания, е гаранцията, че няма да има загуба на капитал.

Гореспоменатите фактори при депозитите, както и въвеждането на данък върху лихвите по тях, карат много инвеститори да погледнат към пазара на имоти.

Какво се случи там през последните шест месеца?

Да приемем, че с инвестиционна цел преди шест месеца е бил закупен двустаен апартамент в София. Въз основа на средните продажни цени в София на един от водещите сайтове за имоти, става ясно, че този апартамент е поскъпнал средно с 0.5%. Ако апартаментът е бил отдаден под наем за посочения период, годишната доходност от наеми би била в размер на 5.8%, или 2.9% за шест месеца. Ако към това добавим капиталовата печалба от 0.5%, то излиза, че за шест месеца подобна инвестиция би донесла доход от 3.4%.

Разбира се, пред инвеститорите в имоти са налице друг тип рискове. Те са свързани с опасността имотът да не е зает целогодишно, като доходността се понижава и вследствие на традиционните разходи за поддръжка и плащането на данъци.

Инвеститорите, решили да насочат средствата си към покупка и отдаване на имот под наем, по-скоро би следвало да залагат на реализиране на капиталова печалба (от евентуално поскъпване на имота след време), както и на предпазване от инфлацията, доколкото инвестициите в имоти са добро средство за това.

Естествено и тук инвеститорите трябва да са напълно наясно, че освен възможности за капиталови печалби, имотите крият възможност и за реализиране на капиталови загуби при бъдещо понижение в цената им, което е и основният им недостатък, в сравнение с депозитите.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Таралеж
# 0
21:04 | 7 April 2013
Открито се говори вече,че държавата е под вода.Какви акции,какви депозити,какви глупости!Всеки разумен човек в несигурни времена купува имот/и.Те винаги са еквивалент на парите.Тези с депозитите да се запитат:Защо банките им дават 5% лихва в евро в България,а същата банка дава 1,3% лихва на германците?Да не би защото банката е много ларж? Или немците са тъпи?Или българите са много готини? Прежалете си лихвите и си вземете парите навреме! Чак след това мислете какво да правите с тях.
до имот
# 1
12:03 | 8 March 2013
"Имота винаги поскъпва " да , за цивилизованите страни е така, но не и за България. Тук цената на имотите е доста над реалната, така че истинското поефтиняване предстои.
Някой
# 2
11:03 | 8 March 2013
Най-добре е инветициите на капиталовите или валутните пазари, лично мнение. Но трябва да си доста наясно с материята.
sait
# 3
10:03 | 8 March 2013
bojyrishte.ovo.bg
Think
# 4
01:03 | 8 March 2013
ЗЛАТО !!!
аман!
# 5
20:03 | 7 March 2013
Забавни сте как от 9 кладенеца вода носите за да искарате, че пазара на недвижимите имоги е тръгнал нагоре. Много хора ги боли от положението, но все пак е нелепо да се пишат глупости почти ежедневно вече сигурно трета година поне
h
# 6
19:03 | 7 March 2013
Акциите са собственост, а не хартия-това е за невежите!
unnamed
# 7
18:03 | 7 March 2013
Дааа по-горния коментар е изключително интересен и полезен..по какво се съди че имотите винаги поскъпват? За първи път чувам ,че акциите са просто хартия:) ,а що се отнася до депозитите ...няма смисъл да се говори.Никак не са полезни такива коментари от хора които си нямат и на идея за какво става дума...
unnamed
# 8
18:03 | 7 March 2013
Дааа по-горния коментар е изключително интересен и полезен..по какво се съди че имотите винаги поскъпват? За първи път чувам ,че акциите са просто хартия:) ,а що се отнася до депозитите ...няма смисъл да се говори.Никак не са полезни такива коментари от хора които си нямат и на идея за какво става дума...
георги
# 9
18:03 | 7 March 2013
бих вложил в земеделска земя.
злато
# 10
18:03 | 7 March 2013
: )
злато
# 11
18:03 | 7 March 2013
: )
NY
# 12
17:03 | 7 March 2013
Само депозити! Кой каквото иска да си говори! :)
имот
# 13
16:03 | 7 March 2013
Депозити - губиш от инфлацията ! Акции - може да изгубиш всичко! Имот - винаги поскъпват , независимо от колебанията. Имотът е Стока а не хартия
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg