Депозити срещу инвестиции във фондове?

2828
Депозити срещу инвестиции във фондове?

Хората са по-склонни да влагат своите спестявания в депозити, отколкото във взаимни фондове. Причините за това са няколко, коментираха банкови специалисти на провелия се преди седмица форум „Шумът на парите".

От една страна влагането на средства в срочни депозити не носят рискове за главницата на вложената сума, докато такава гаранция при инвестициите във взаимни фондове липсва.

От друга страна лихвите по депозити са на изключително високи нива в исторически план както през последната една година, така и към момента.

Това до голяма степен се предопределя от нуждата на банките от свеж ресурс в условията на криза, което пък повиши цената му.

В същото време негативното представяне на борсата и индексите през последните три години доведе до отлив на инвестиции от фондовете и търсене на други алтернативи.

И докато държането на пари „под дюшека" или в трезори е икономически необосновано, както за вложителите, така и за икономиката, депозит в банка бе най-логичният избор при тези високи лихви.

Трябва да се спомене и фактът, че депозитите са гарантирани съгласно действащите у нас закони с гаранционен фонд в размер до 100 000 лева към настоящия момент.

Това бе тенденцията до момента. Тя може постепенно да се промени.

Защото първо- очакванията са за понижение на лихвите както по кредитите, така и по депозитите- тенденция, която вече наблюдаваме. Банките набраха един значителен по размер и скъп ресурс, голяма част от който към момента бездейства и ги прави нервни.

Второ- пред спестителите все повече се появява опасността от инфлация, застраховка срещу която исторически е доказано, че е много по-ефективна чрез вложения на фондовите пазари, отколкото с депозити.

От друга страна- забавянето на ръста на родния капиталов пазар в сравнение с останалите регионални, се възприема от много специалисти, като добра възможност при евентуално бъдещо догонване.

Слабите ръстове на борсата от дъната и това, че сме много по-близо до тях в сравнение с регионални конкуренти, също така според много анализатори е известна защита (очакван по-малък спад) при евентуално ново низходящо движение на световните индекси.

Финансовите съотношения, при които се търгуват много от „сините чипове" на борсата, са изключително привлекателни и значително по-добри от тези на всички страни членки на ЕС.

Изоставането на пазара ни, което е значително зад това на останалите развиващи се страни, рано или късно ще бъде забелязано от чуждестранните инвеститори, първоначално от спекулативните капитали. Кога ще се случи точно това обаче никой не би се наел да каже.

Инвестициите на борсата в близките месеци могат да се окажат перспективни в средносрочен аспект от три до пет години.

* Материалът е с аналитичен характер и не представлява съвет за покупка или продажба на активи

Станете наш почитател във Facebook

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg