Десет инвеститорски грешки, които да не допускате през тази година

6248
Десет инвеститорски грешки, които да не допускате през тази година

Инвестирането е процес, в който искате -или не- до голяма степен се включват емоциите, дори и ако трябва да бъдат овладени, за да не водят до сериозни грешки. Ето някои грешки, които определено можем да кажем, че са актуални за тази година и настоящия борсов цикъл.

1. Опитвате се да хванете всички корекции

Вълновата теория произлиза от историческото представяне на фондовите пазари по света. Няма актив, индекс или борса, която да върви само в една посока, и това е в същността на финансовите пазари. Това, което много инвеститори се опитват да правят, често е да хващат всички движения на пазара в двете посоки.


Това е невъзможно и крие сериозни рискове от пропускане на „цялостната картина“, а понякога дори на големи и дългосрочни вълни, които си струва единствено да бъдат хванати.

Този тип търговия, на ловене на минидъна и корекции, би имал някаква логика, приложен чрез стила „дей трейдинг“ на развити и ликвидни пазари. За родната борса обаче можем да кажем, че е неприложим.

Ниската ликвидност, присъща на пазара ни, е основен борсов проблем и прави честото влизане и излизане изключително скъпо начинание, поради големите спредове в офертите. Още по-сложно става за един по-голям по размери портфейл (за какъвто, предвид на размерите на борсата ни, може да се приеме дори такъв от 100 000 лева).

Липсата на деривати и къси продажби пък не дават никаква възможност за хеджиране на инвеститорите, а ловенето на корекции може да става единствено с реално излизане и влизане в позиции.

2. Паникьосвате се, когато пазарът е срещу вас

Пазарът да е срещу вас на фона на реалността на БФБ може да има две изражения – първото е да сте в позиция и пазарът да върви срещу вас, а второто- да сте в кеш и пазарът да се повишава.

И в двата случая паниката е лош емоционален съветник, като в първия рискувате да продадете трудно събраните и купени на ниски стойности позиции при първия „полъх на студен вятър“, докато във втория случай рискувате да влезете в позиции на върха, когато е време да се продава.

Не бива корекциите да ви плашат, когато имате ясна стратегия за пазара. Липсата на маржин търговия, подобна на развитите пазари, освен недостатък е и предимство, като ви предпазва от по-значителни по размер загуби в моменти, когато пазарът се движи срещу вас.

В крайна сметка именно този лостов ефект е в основата на големите капиталови загуби и може да ви извади от пазара, дори и при неособено големи корекции. Тук за добро или за зло той липсва.

3. Промяната на данъчната политика ви кара да взимате инвестиционни решения

Решението за инвестиране или не на фондовия пазар трябва да е мотивирано от много по-сериозни фактори от тези, свързани с данъчни режими. Ако тези инвестиции не отговарят на рисковия ви профил или на стратегическите ви цели, то те не бива да се правят, само защото от началото на годината е влязъл в сила данъкът върху лихвите по депозитите. Трябва в много степен да познавате склонността си към риск и функционирането на фондовите пазари, преди да се насочите към тях.

4. Страхувате се от обезценка на парите си

Според теорията инвестициите на борсата са един от най-добрите защитници от инфлация. Но това е по принцип. За да се стигне до този извод, традиционно са изследвани в исторически план някои от най-развитите и ефективни пазари, какъвто родния определено не е. Също трябва да се има в предвид, че за краткото си в исторически план съществуване, родният пазар няма достатъчно натрупана база, за да се правят някакви генерални изводи има ли значима корелация между инфлацията и борсовото представяне.

Трябва да се има още нещо предвид: дори и да има подобна корелация, тя е за един по-дълъг период, което не гарантира достигането на краткосрочни цели в рамките на година-две.

Още повече, че типът инвеститори, които се опасяват от инфлацията, обикновено са такива, чийто рисков профил не отговаря съвсем на спекулантите, инвестиращи на борсата, които са преобладаващи в момента. Голямата непредвидимост и неефективност на пазара не са най-добрата среда за тях.

Трябва да споменем също така, че макар и с едни от най-високите инфлации в ЕС, последната все още не е чак в такава степен заплаха на този етап, а обвързаността на лева с еврото е фактор, който ще я ограничава и ще я прави до голяма степен „вносна“.

Българският бизнес

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg