Десет инвестиционни капана

3442
Десет инвестиционни капана

Инвеститорите често се изкушават от възможности извън традиционните акции, облигации и взаимни фондове. Какви са опасностите?

Финансовото издание Kiplinger предупреждава за най-опасните алтернативи, които изглеждат примамливо, но не са добра идея:

1. Борсово търгувани фондове, предлагащи доходност, която е по-чувствителна на промените в пазарните цени на акциите (Leveraged ETFs).


Не е задължително ETF-ите да са опасни, но онези от тях, които ви предлагат двойна или тройна възвращаемост на даден индекс не са от полза за дългосрочния инвеститор. Тези фондове могат да направят добра доходност само на дневна база и ако ги държите по-дълго от ден, може да претърпите значителни загуби.

2. Форекс схеми - за повечето инвеститори това е чиста проба загуба, защото тези, които промотират сделки с валута, обикновено имат огромна комисиона или управляват отялвена пирамида.

3. Злато и ценни метали - не се доверявайте на продавачи, които обещават да ви пазят златото в сигурни сейфове и да го продадат, когато поскъпне. В много от тези случаи въпросното злато изобщо не съществува.

4. "Зелени схеми" Тук измамниците предлагат инвестиции в „нови технологии." Те често използват природни катастрофи, случили се наскоро и твърдят, че бурята (земетресението, ураганът и тн) някъде е отворила някаква уникална възможност, достъпна само сега. Разливат на платформата в Мексиканския залив наскоро също роди такива мошеници.

5. Петрол и газ схеми. Няма нищо нередно в търговията с петрол и газ, но експерти предупреждават, че приходите на дадена схема може да идват от големи комисионни и съмнителни такси.

6. Инвестиране в група - Известно е, че създателите на пирамиди обичат да таргетират дадена социална, етническа или религиозна група. Мадоф, например, е евреин и е търсел предимно други евреи. Чрез събирането на хора от една етническа или друга принадлежност в пирамидата се създава лъжливо чувство на сигурност у жертвите.

7. Комисиони и конфликт на интереси. Винаги се интересувайте каква е изгодата на тези, които ви предлагат инвестицията. Те често имат високи комисионни или друга печалба от това да ви привлекат.

8. Персонални оферти - Със сигурност съществуват специални, персонали оферти, които се правят само на определен кръг от хора, но те са рядкост и шансът да сте попаднали на измама е по-голям.

9. Сделка „под тезгяха" - Не се съгласявайте, ако брокерът ви предложи сделка, която не е свързана с брокерската къща. Те обикновено са незаконни.

10. Онлайн оферти. Само защото нещо се рекламира в интернет, не означава, че е легално. Измамниците обичат да използват социалните мрежи, за да рекламират високодоходни инвестиции в офшорни зони или да разпространяват информация за това как дадена акция щяла да скочи. Тези схеми са известни като "pump and dump" измами (надувай цената и се отърви).

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

До Мнение
# 0
12:09 | 24 September 2010
Колко ти плащат да постваш? Пада ли кеш, схема ли е и ние да се включим? ;))
BB
# 1
12:09 | 24 September 2010
Безкрайно безмислена статия! Пазете се от всичко...много ясно, че навсякъде могат да ви зилъжат, даже като си купувате хляб...
Мнение
# 2
08:09 | 5 September 2010
Чудесна информация за инвестиращите на капиталовите пазари. С оглед на факта, че преобладаващата част от участниците на тези пазари нямат необходимите знания, умения и опит, разгледаните инвестиционни капани ще улеснят участниците на паричните и капиталовите пазари в страната. Поздрави за екипа на Профит.Бг.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg