Десет начина да си провалите кариерата

2351
Десет начина да си провалите кариерата

Да строиш е по-трудно от това да рушиш. Това се отнася и за кариерата, затова Кейт Лоренц предупреждава за десет подводни рифа, които могат да съсипят стремежите ви за професионално изкачване:

1. Отсъствие на навици за общуване.

И работодателите, и служителите във всички сектори предпочитат да си сътрудничат с тези колеги, които са доброжелателни, приятни за общуване и симпатични, дори и да не са възможно най-квалифицираните. Грубостта, унинието, свадливостта и капризите рано или късно ще ви пратят в изолация.

2. Неумение или нежелание да работите в екип.

Единственият вариант, при който можете сам да стигнете до успех, е да сте гениален писател или художник. Във всички други случаи ще ви се наложи да участвате в разпределението на професионалните роли, да си делите задълженията и успехите и това е едно от най-важните условия в съвременния бизнес.

3. Неумение или нежелание да спазите сроковете.

Може да работите прекрасно, но ако срокът за дадена работа е сряда, а вие я предадете в четвъртък, едва ли някой ще оцени. Постепенно важните задължения ще се дават не на вас, а на колегите ви, дори техните способности да са по-скромни.

4. Занимавате се с лични работи в работно време.

Работният ви телефон и компютър са за служебните ви задачи, а не за вас лично. При това имайте предвид, че началството ви вероятно си е осигурило достъп до тях и невнимателният израз на негативни чувства към шефа може да стане и негово достояние.

5. Затвореност.

Хората, които се затварят в черупката си, някак се отказват откъснати от ценни източници на информация, престават да се ориентират в служебната обстановка, лишават се от необходимата им колегиална подкрепа и това лека-полека реже пътя им нагоре.

6. Авантюри в службата.

При всички положения ще станете обект на особено внимание и жертва на предразсъдъци или просто желание за клюки (колкото се може повече и по-разнообразни), а това едва ли ще ви е от полза.

7. Страх от провали.

Ако сам не си вярвате, как очаквате да ви повярват другите? Поемайте задачата с думите „Ще опитам", вместо с „Не знам. Никога не съм правил това", дори и да сгрешите, вероятно ползите за вас ще са повече от загубите.

8. Липса на цели.

Голямата беда не е ако имате твърде високи цели, за да са изпълними, а ако изобщо нямате цели. Това означава, че се движите в работата си без компас и не можете да планирате стъпките си и още, че вашата активност се превръща се обръща в безпорядъчно суетене със случайни резултати.

9. занемарен външен вид.

Може да ви се струва несправедливо, но това е положението-външността играе голяма роля и когато тя е занемарена, а навиците ви дразнещи, вероятно повечето хора ще ви избягват, доколкото могат.

10. Необмислени действия и думи

Не мислете, че в работата си имате лично пространство, в което може да се държите напълно разчупено. Внимавайте какво, къде и на кого казвате, избягвайте непремерените шеги, клюки, кулоарните критики към шефовете. Свободата на словото е прекрасна, но не и когато може да ви струва поста.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg