Десетилетието на инвестиционните балони

2531

Поредицата спуквания на инвестиционни балони, която започна с дотком ерата и приключи с ипотеките и петрола, доминираше годините от 2000 до 2009 г. Изглежда, че следващото десетилетие няма да е по-различно, пише AP.

Изглежда не е проблем за много мениджъри на хеджфондове и други професионални инвеститори, че индексът S&P 500 записва първата си загуба за десетилетие, понижавайки се с 23% от 1 469.25 пункта в началото на 2000 г. до сегашните си 1 126.20 пункта. Или пък това, че те или други инвеститори помогнаха за създаването и след това за унищожаването на балоните, които обезцениха акциите с 2.5 трлн. долара, в сравнение с началото на десетилетието и това е преди да бъдат добавени ефектите на инфлацията.

Смесица от инвеститорско високомерие, невежество и купища лесни пари създадоха тези балони. Много инвеститори, търсещи най-добрата доходност, не успяха да видят потенциалните проблеми на интернет бизнеса или това, че хиляди скъпи домове, закупени без първоначална вноска, могат да стигнат до изземване.

Сега тези инвеститори, които избегнаха последните балони, рискуват да се сблъскат с други. Федералният резерв запазва лихвите ниски с цел да помогне на икономиката, което обаче означава, че все още има доста лесни пари, помагащи на трейдърите да надуват цените на всичко, от акции до суровини като златото.

На фона на всичко това изпъкват няколко въпроса: Кой ще бъде следващият балон? Или той вече е налице? И как индивидуалните инвеститори да защитят спестяванията си?

Някои анализатори вече се питат дали фондовият пазар вече не образува балон с големия си ръст през тази година. S&P 500 е нараснал с 68.9% от 12-годишния си минимум от 666.79 пункта, което е най-доброто му представяне от 30-те години на миналия век.

Златото също е заподозряно. Цената на метала е над 1 098 долара за тройунция и скача с 24% през 2009 г. Други вероятни източници на балони са акциите на развиващите се пазари като Китай, където основният индекс на Шанхайската борса скача със 76.4% тази година.

Анализаторите твърдят, че в ДНК-то на пазарите е да позволяват на амбицията да затъмни добрата преценка и дори когато инвеститорите получават урок по отношение на прекаления излишък, много от тях го забравят.

Нещо повече, инвеститорите имат 3.2 трлн. долара в договорни фондове, които чакат да бъдат инвестирани, според iMoneyNet Inc. С толкова пари под ръка и инвеститори, които гонят голямата възвращаемост, анализаторите предупреждават, че балоните може би са неизбежни.

Ето и някои шокиращи данни от изминалото десетилетие:

- Индексът Nasdaq подсилван от дотком купуването на акции, което започна в края на 90-те години, достигна 5 048.62 пункта през март 2000 г., след което се срина до 1 114.11 пункта по време на мечия пазар от 2002 г. Индексът нарасна отново до 2 859.12 пункта през октомври 2007 г., но никой не очаква отново да достигне най-високите си нива.

Индексът също така не отразяват инфлацията, данъците и таксите, които намаляват още повече стойността на една инвестиция.

- Подклаждана от слабия долар и опасенията, че производителите на петрол скоро няма да могат да задоволяват световното търсене, цената на черното злато нарасна със 71% само за шест месеца до 147.27 долара за барел през юли 2008 г. Цената след това се срина само за пет месеца до 33.87 долара за барел. Спадът бе толкова рязък, че унищожи няколко хеджфонда, които бяха заложили, че цената на петрола ще продължи да скача.

- Ниските лихви по заемите и неутолимата жажда за ипотечен дългове от страна на инвеститорите улесняваха получаването на кредити. Това спомогна за повишаването на цените на жилищата и доведе до спекулирането с ценни книжа базирани на тези рискови ипотечни заеми. Пикът беше през април 2006 г; след това цените на жилищата в САЩ паднаха с 31.9% до минимум през май 2009 г., според индекса S&P/Case-Shiller. В този период от време две инвестиционни банки, които бяха закупили ценни книжа обезпечени с ипотеки фалираха, а правителството похарчи милиарди долари, за да подпомогне много търговски банки.

- Цените на соята и царевицата достигнаха рекордни нива през лятото на 2008 г., след като наводнения засегнаха ключови земеделски райони в Средния запад на САЩ. В първите шест месеца на годината, цената на царевицата скочи с повече от 60%, докато соята се оскъпи с повече от 30%. Скокът на цените беше добре дошъл за много трейдъри, но доведе до бунтове в Африка и Азия. До декември миналата година и двете зърнени култури бяха загуби половината от стойността си.

Анализатори твърдят, че най-добрият начин да избегнете клопката на други балони е да бъдете внимателни по отношение на диверсифицирането.

Посредством разпределянето на инвестициите си и спестявайки повече, инвеститорите ще могат да си създадат буфер срещу това, което много анализатори се опасяват, че ще е срив вследствие на ниските лихвени проценти и лесните пари, които се използват за подпомагането на икономиката.

Председателят на ФЕД Бен Бернанке заяви миналия месец, че политиката на ниски лихвени проценти води до рискове от залагането на още капани за инвеститорите. Бернанке сподели, че не вижда признаци за зараждането на балон, но също така отчете, че е "изключително трудно" един балон да бъде забелязан докато се формира.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg