Десетте Божи заповеди на човека, който можеше да продаде света

24293
Десетте Божи заповеди на човека, който можеше да продаде света

Виктор Лустиг (4 януари 1890 - 11 март, 1947 г.) е смятан за един от най-талантливите мошеници, живели някога на света. Целият му живот минава в изобретяване на измами, с чието изпълнение се справя брилянтно. Той говорел свободно 5 езика, бил нагъл, но чаровен, и се подвизавал под 45 различни имена в Европа и Америка. Само в САЩ бил арестуван 50 пъти, като в повечето случаи се измъквал поради липса на доказателства.

Чех по националност, Лустиг е роден в Бохемия, Австро-Унгарската империя, но кръстосва света в търсене на приключения и глупаци.

Най-грандиозната афера на Лустиг е продажбата на Айфеловата кула за срап. През май 1925 г. той пристига в Париж. Първата световна война е минала, Париж е процъфтяващата столица на света и рай за мошениците.  В един пролетен ден, Лустиг прочита във вестника , че градските власти изпитват сериозни затруднения да поддържат Айфеловата кула, която има нужда от скъпоструващ основен  ремонт.

 Той веднага  си изготвя фалшиви документи на зам.-министър на пощите и далекосъобщенията, след което изпраща официални покани на 6 търговци на скрап за обсъждането на примамлива сделка.

Измамникът посрещнал бизнесмените в скъп хотел, където им споделя, че заради скандално високите разходи по Айфеловата кула, правителството решило да я разглоби и да я продаде на закрит търг. Те били избрани заради добрата си репутация и дискретност,  като така ще бъде избегнато  общественото недоволство на някои привърженици на кулата.

 Лустиг води бизнесмените на оглед на кулата с наета лимузина. По-късно споделя, че това му било необходимо, за да определи кой от шестимата е най-неуверен, не се чувства в големия бизнес. Спира се на Андре Поасон. Преговорите започват, Поасон е подозрителен: Защо всичко е толкова тайно, след като вече решено?

Лустиг решава и му разкрива истината: той има някои лични разходи, които заплатата му на министър не му позволява  да покрива и  се надява спечелилият търга да прояви известна благодарност. Това успокоява търговеца- той не за първи път си има работа с корумпиран чиновник. Така Лустиг се оказва не само с парите от продажбата, но и с тлъст подкуп. Събира парите в куфар и бяга във Виена. За да запази достойнството и репутацията си, измаменият Поасон не го издава.

След като вижда, че нищо не се случва, Лустиг се опитва да повтори схемата още веднъж. Този път неуспешно.

По-късно Лустиг успял да измами и Ал Капоне, като убедил да инвестира  40 000 долара в сделка на стоковата борса. Сложил парите в личен банков сейф за 2 месеца, след това върнал сумата, заявявайки, че сделката е пропаднала. Впечатлен от честността му, Капоне го възнаградил с  5 000 долара. Точно толкова искал Лустиг.

През декември 1935 Лустиг е арестуван за последен път и изправен пред американския съд.

Осъден е и излежава наказанието си в  Алкатрас, но през 1947 г. се разболява от пневмония и умира в Затворническата болница в Спрингфилд, Мисури. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Intention
# 0
16:04 | 29 April 2012
Щеше да е хубаво да беше написал поне една книга !! Да остави завет към наследниците !
честен педерас
# 1
14:04 | 29 April 2012
Ех, каква загуба за света е тоя мошеник
1
# 2
15:04 | 28 April 2012
10-те са типични шпионски похвати и умения, а и с петте езика които е владял... Жалко че е умрял в затвора
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg