Девет грешки на продавачите на имоти

8102
Девет грешки на продавачите на имоти

Продавачите на имоти са изключително затруднени в настоящия пазар, отличаващ се със спад в цените на имотите през последните години и доминацията на купувачите.

Често на последните им се налага относително бързо да продадат имота си, за да се справят с ипотечен кредит, който не могат да изплащат, при загуба на доход.

За да постигнат в по-голяма степен това, ето някои съвети за грешки, които да избягвате при продажбата на имота си, дадени от изданието Business Insider:


1. Надценяване на имота

Това е може би една от най-честите грешки. Това, че продавачите са платили определена цена за имота преди няколко години, или че имат кредит в определен размер, който трябва да погасят, не определя продажната цена на имота. И колкото по-бързо се осъзнае това, толкова е по-голяма вероятността продажбата да се случи.

Емоционалната обвързаност с даден недвижим имот е последното нещо, което трябва да се взема предвид при определянето на продажната цена.

Вместо това, продавачите трябва да се съобразят с новите реалности на пазара, средните цени на имотите в съответния квартал и съседните сгради, и редица други фактори. Ако не могат сами да се справят при определяне на цената, е по-добре те да се обърнат към консултанти.

Завишената цена крие риска да отблъсне потенциалните купувачи още в най-ранна фаза, както и в последствие, защото дългото престояване на един имот на пазара, кара последните да са съмнителни относно него.

Трябва да имате предвид, че подобренията, които сте правили, могат да не паснат с личните предпочитания на купувачите, така че често не е възможно стойността им да бъде включена в цената.

2. Имотът не е приведен в добър търговски вид

Обикновено на продавачите им отнема една минута, за да съставят мнение за продавания имот и в последствие да търсят неща, които да подкрепят позитивното им, или негативното им такова, смятат специалисти.

Затова е много важно какво ще видят потенциалните купувачи при първото си влизане. Направете така, че имотът да изглежда светъл и просторен, за да могат купувачите да си представят собствените си вещи в него.

Показвания имот трябва да е възможно най-неперсонализиран, което означава да махнете личните си вещи, макар и те да имат сантиментална стойност за вас.

3. Прикривате определени проблеми

Продавачите често имат склонност да „покриват“ проблемни места в дома си. Това обаче, не е добра практика, защото, когато бъдат открити, купувачите започват да се чудят какво друго крие собственикът и често се разубеждават да извършат покупката. Специалистите съветват продавачите да са откровени и по повод на слабостите на имота, защото това в много по-голяма степен може да им помогне, отколкото да им навреди.

4. Показвате дома си на неправилните потенциални купувачи

Добре е преди да се стигне до оглед да сте сигурни, че потенциалният купувач се интересува от точно вашия имот, или цената не е непосилна за бюджета му. В тази насока, ще си спестите много време, нерви и усилия, да не преговаряте и показвате дома си на хора, които няма как да си го позволят.

5. Ограничавате достъпа на купувача при оглед

Това, че сте складирали личните си вещи в една от стаите, или не обичате други хора да влизат в спалнята ви, не би трябвало да ви кара да спрете потенциалния купувач да огледа всичко. В крайна сметка е ясно, че никой не би купил имот, без да е го е огледал внимателно.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

arven
# 0
22:05 | 24 May 2012
Нещата не са по обратния път. Точно така са си, както е написано. И АКОТ ПРОДАВАЧИТЕ СЕ НАПЪНАТ ДА ГО ПРОЧЕТАТ, МОЖЕ И ДА ПРОДАДАТ НЕЩО ПРЕЗ 2012. Може и да се добави, че не е нужно да се крият факти, които са проверими, како например има ли ипотека, или запор. Защото когато купувачът и сериозен и си ги епроверил тези неща се получава доста некомфортно за продавача да маже и лъже, че и да държи тон - щото видите ли ние работим с ирландец и той е много печен... - това просто отблъсква купувачите.
апартаменти има бол
# 1
14:05 | 24 May 2012
който иска-има избор
всичко зависи от предлагането
# 2
08:05 | 24 May 2012
ако има 1000 апартамента и 20 потенциални купувачи - написаното е вярно . има случаи в които няма предлагане за опр. тип имоти - тогава нещата са по обратния начин.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg