Девет типа служители и как да ги мотивираме

5034
Девет типа служители и как да ги мотивираме

Лидерите често усещат инстинктивно, че ако искат служителите да дават най-доброто от себе си, трябва да им се даде точната мотивация. Това предусещане е правилно. Изследвания сочат, че адекватната мотивация на служителите повишава продуктивността им с 50%.

Според експерта по мотивация Джеймс Сейл всяка компания се характеризира с палитра от мотиватори. Когато идентифицирате тези 9 мотиватора в екипа си и адаптирате стила си на управление към всеки служител, ще постигнете по-бързо успеха, който търсите.

Ето кои са деветте типа служители:

Защитникът

Този служител търси сигурност, предвидимост и стабилност. Той е привлечен от компании, които се характеризират с тези черти. Изисква ясна работна позиция, която е с очертан кариерен път и ежедневна рутина. Стимулирането на неговата мотивация става чрез редовна комуникация.

Лидерите трябва да общуват, общуват и общуват с този тип служители, особено за добрите новини относно компанията и как се справят. Даването на точна информация мотивира служителя тип защитник.

Организирайте редовни срещи, изпращайте дори имейли. Те ще са от полза.

Приятелят

Този тип служители търси принадлежност, приятелство и отношение, от което струи удовлетворение. Той харесва компании и работни позици, които се характеризират със силна екипна работа, социални активности и възможности да помага на другите.

Чувства се мотивиран, когато усеща, че бива подкрепян, консултиран и въвлечен.

Редовно го питайте: какво мислиш по този въпрос?

Звездата

Този тип служители търсят признание, уважение и оценка. Търсят работни места, от които ще блеснат качествата им.

Мотивирайте ги с награди и статус. Подхранвайте енергията им, като ги включвате в изпълнението на проекти, осигурявате им прогрес и редовно обсъждане на целите и постиженията.

Директорът

Този тип служители търсят власт, влияние и контрол над другите хора и ресурси. Той харесва да управлява и да менажира. Дайте му отговорности и влияние, дайте му да бъде ментор и му предоставете достатъчно възможности да се изяви.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

A!
# 0
15:06 | 2 June 2016
Гледам тая снимка, пръстена на ръката с чашата и си мисля "баси, тая мацка малко плоска в гърдите". А после "А! Ама то има мустаци?!"
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg