Дивидентните акции се връщат на мода в САЩ?

1520
Дивидентните акции се връщат на мода в САЩ?

Дивидентните акции се очаква да се върнат на мода в САЩ, прогнозират от Bank of America Corp.

Акциите на компаниите от енергийния и телекомуникационния сектор, които предлагат най-голяма дивидентна доходност сред членовете на широкия индекс Standard & Poor's 500, се притежават от инвестиционните фондове в много по-малко съотношение, отколкото е теглото им в индекса.

Портфолио-мениджърите могат да бъдат принудени да повишат дяловете на тези си инвестиции, в условията на очаквано забавяне на ръста на печалбите на щатските компании и търсенето на по-голяма сигурност от страна на инвеститорите, сочи изследване на Bloomberg.

Все още се наблюдава начална фаза на интерес към подобен род акции, след като инвеститорите са насочили основна част от вниманието си към високодоходни компании.

С увеличаване на признаците за забавяне на световния ръст обаче, все повече ще се говори за дивидентно ориентиране, категорични са специалистите.

Първата световна рецесия от втората световна война насам, накара инвеститорите да търсят спасение в инструментите с фиксиран доход.

Близо 57 млрд. долара бяха изтеглени от инвестиционните фондове за периода май-август 2009-та година. В същото време около 100 млрд. долара бяха инвестирани в облигации на паричните пазари.

Дивидентната доходност на компаниите от енергийния сектор възлиза средно на 5.36%, а тази на телекомуникационните такива на 4.28%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg