До колко е рисковано инвестирането в облигации?

1291
До колко е рисковано инвестирането в облигации?

Облигациите предлагат на инвеститорите възможност за получаване на фиксиран доход и се считат за сравнително нискорискова инвестиционна алтернатива, тъй като при тях няма такава волатилност като при търговията с акции.
 
Естествено, това не означава, че няма никакъв риск, което е едно от погрешните схващания от страна на инвеститорите.

Всеки ден на облигационния пазар в САЩ, както и на останалите развити капиталови пазари, се сключват сделки за почти един трилион долара.

Облигацията, по принцип, представлява форма на дълг, при който една компания (или правителството) вземат заем от инвеститорите, който се задължават да изплатят с определена лихва за определен период от време.

Този период може да варира от месеци до няколко десетки години, в зависимост от вида и срочността на облигацията.

Облигацията може да бъде държавна – в такъв случай заемателят е правителството. Тези облигации се възприемат като едни от най-сигурните, защото са гарантирани от правителството. Естествено, по-ниското ниво на риск означава и по-малък доход за инвеститорите.

Общинските облигации се предлагат от местната власт с цел да се финансират проекти, за които не са били предвидени средства в бюджета. Понякога като бонус закупилите общински облигации биват освободени от данък върху дохода. Тези облигации също влизат в графата "нискорискови".

Корпоративните облигации се предлагат от повечето компании, листнати на фондовите борси, отново по същите причини - за да финансират свои проекти, за които не са били предвидени средства в програмата.

Изгодата от подобен род облигации традиционно е двустранна, като, от една страна, те са по-евтин метод за финансиране от страна на компаниите от банков кредит, а от друга - носят доход за инвеститорите по-висок от този по депозитите.

Инвеститорите трябва да бъдат информирани за рисковете, когато избират облигациите, в които да инвестират.

При някои има кол опция, което означава да ви изплатят облигацията по-рано от определения срок. Така обаче вие ще бъдете лишени от част от лихвата, която всъщност е вашата печалба.

Много инвеститори избягват да купуват подобен род облигации. Обикновено такава опция се компенсира в известна степен от компаниите, издаващи ги с малко по-висок лихвен процент.

И както при всички останали типове инвестиране, добре е да можете да преценявате ситуацията на пазара в момента, както и да имате ясна представа за бъдещите си планове – дали търсите облигации, които да ви осигурят фиксиран доход за определен период от време, дали искате да се подсигурите срещу сътресения на пазара или просто да диверсифицирате.

Корпоративните облигации са свързани с малко по-висок риск, което обикновено е залегнало и в доходността, която носят. Добре е обаче в кризисни моменти, подобни на тези, наблюдавани на щатските парични пазари, да избягвате инвестициите в "боклучави" облигации, макар и те да ви подмамват с малко по-високи лихви. В тази категория влизат корпоративните облигации с рейтинг под инвестиционния.

Като всеки инвестиционен инструмент, търгуван на пазар, облигациите се влияят от много на брой фактори, основните от които са търсенето и предлагането. Инвестиране в не особено ликвидни облигации може да се каже не особено удачен вариант при желание за "кеширане" на инвестицията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...