Добри и лоши заеми

1121
Добри и лоши заеми

Когато чуем думата „заем“ повечето хора си мислим, че това е нещо лошо за финансите ни и в повечето случаи е така, но не винаги, коментира мъжкото електронно издание Askmen.com.

Има заеми, които са лоши за и такива, които всъщност са добри. Добрите заеми са онези, за които не само има добра причина, но и които ще ни осигурят нещо, което по-късно ще ни бъде от полза.

Кои заеми си заслужава да изплащаме и от кои е добре да се пазим?

Кредитна карта – Лош заем

Според много анализатори това е най-лошият тип кредит, най-вече защото е толкова лесен за ползване, че хората не се замислят колко задлъжняват, а и не си правят труда да се тревожат за лихвата.

Замислете се за това: да имате баланс по кредитната си карта е точно обратното на това да имате спестовна сметка в банката. Вместо да спестявате пари и банката да ви плаща лихва, вие харчите пари на банката и й плащате лихва.

Заем за покупка на автомобил – В повечето случаи е лош заем

Най-добрият вариант е да платите колата си изцяло. Но тъй като в повечето случаи става въпрос за по-голяма сума, която хората не могат да си позволят, те са принудени да купуват на лизинг, да вземат заем и т.н. Това определено не е излишна покупка, защото колата е необходимост, но трябва внимателно да прецените каква кола точно ще купите и при какви условия.

За някои, вариантът за купуване на кола на старо е по-добър. Във всички случаи не с хвърляйте на прекалено скъпи и луксозни коли, ако имате по-скромни доходи. В такъв случай вече не говорим за необходимост, а за стремеж към лукс, който не ви е по джоба.

Ипотека – добър заем

Купуването на жилище е важна стъпка за много хора, тъй като се има за индикатор за това, че сте успял в живота.

В днешно време обаче едва ли има хора, които да платят в брой. И въпреки че изплащате заем, в крайна сметка това ще ви направи притежатели на имот, а всички сме убедени в предимството на това да живееш в собствено жилище.

Студентски заем – добър заем

Когато завършите обучението си, се очаква, че по-доброто образование ще ви осигури по-добро финансово състояние, за това този тип заем е оправдан.

Естествено няма 100% гаранция, особено ако специалността, която учите не е сред най-търсените и престижните.

Да изтеглите парите от пенсионно-осигурителния си план – лош заем

Всеки финансов съветник ще ви каже да не изтегляте пари от пенсионно-осигурителния си план, не само защото може да ви създаде проблеми с работодателя ви, но и заради таксите, които трябва да платите.

Освен това не забравяйте, че това не е някакъв спестовен влог, а средства, които трябва да осигурят старините ви.

И накрая един съвет. Никога не е зле да прегледате финансовото си състояние и да изчислите задлъжнялостта си, но това е особено необходимо във времена на икономическа нестабилност като днешната.

В коя графа попадат вашите заеми - в тази на добрите или на лошите? Ако имате лоши кредити, първо помислете какво можете да направите за да се отървете от тях.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg