Доколко си заслужава инвестицията в недвижим имот в днешно време?

1968
Доколко си заслужава инвестицията в недвижим имот в днешно време?

Дали инвестицията в недвижимо имущество все още си заслужава ? Ще успея ли да си възвърна поне част от парите, които съм вложил в закупуването на имота, ако го дам под наем и за колко време? Това са вечно актуалните за инвеститорите въпроси.

Отговорите им преди няколко години бяха повече от очевидни. След разразилата се кредитна криза от последната една година обаче голяма част от желаещите да си закупят жилище с инвестиционна цел вече не са толкова уверени.

Въпреки кризата обаче проучване на британската Nationwide показва, че инвестицията в закупуване на ново жилище си остава една от най-популярните.

Съгласно данните от официалните проучвания има известно спадане в желаещите да закупят жилище с около 4.4% спрямо предходната година, но това е напълно разбираемо в сегашните условия на пазара.

Не цените на жилищата във Великобритания са основният проблем за намаляване броя на желаещите, а по-скоро затегнатите условия за получаване на финансов кредит за жилище и променящият се лихвен процент създават известна несигурност.

Проучванията показват, че в сегашните условия жените са доста по-склонни да поемат риск да вземат ипотечен кредит, отколкото мъжете.

Това едва ли е свързано с по-голямо неблагоразумие от страна на жените, по-скоро мъжете повече се притесняват дали в дългосрочен план ще успеят да върнат парите.

В България начинът на мислене и манталитетът на хората до голяма степен предопределят популярността на инвестициите в имоти. Като всеобщо можем да определим схващането, че да подсигуриш собствен покрив над главата си остава един от водещите приоритети.

В последните няколко години голяма част, особено от младите българи, масово се ориентират към големите градове и най-вече към столицата.

В България едва ли вече е само желанието да живееш в голям град, просто в по-малките възможностите за реализация на младите хора на места са почти нулеви. От тук идва и въпросът - къде ще живея?

Една от алтернативите е да живеете цял живот на квартира и да плащате наем на някого, който често се равнява на вноската по изплащане на кредит, особено като се вземе предвид силното повишение на наемите през последните години.

Често наемателите обаче са поставени пред дилемата, че в крайна сметка плащат наем, а собствеността никога няма да стане тяхна.

Разбира се, трябва да сте напълно наясно, че покупката на имот със средства от банката трябва да е изградена на добро планиране на вашите бъдещи приходи и разходи, защото в противен случай рискувате да плащате наем на банката, ако в един момент жилището остане нейно владеене.

Закупуването с инвестиционна цел пък трябва да е съобразено с доходността, която бихте реализирали от отдаването му под наем и алтернативната му цена

Възможностите за ипотечни кредити непрекъснато се увеличават, а банките, притиснати от конкуренцията, малко по-малко започват да предлагат все по-изгодни варианти за връщане на отпуснатите финансови средства.

Според данните от различни агенции оптимизмът сред сънародниците ни се увеличава, след като вече има кредити с период на връщане 30 или 35 години. При наличието на хора, които вярват в подобряване на финансовото си положението в бъдеще, то може би моментът за закупуване на жилище е подходящ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg