Доларът се променя средно с 10.9% спрямо лева през януари

1995
Доларът се променя средно с 10.9% спрямо лева през януари

Анализаторите обикновено прогнозират бъдещето, въз основа на това, което се е случило в миналото.

Ако погледнем какво се е случвало с долар-лев през последните 11 години, то нещата изглеждат по следния начин.

Средното изменение на долара спрямо лева през първия месец на годината е в размер на 9.6%, или над средното за 12-те месеца на годината в размер на 8.9%.

Средното изменение за месеца пък през разглеждания период възлиза на понижение от 2.84%, сочат още статистическите данни за периода, според данните на БНБ.

Като най-волатилен през годината месец, въз основа на историческите данни, се очертава ноември, като средното изменение за този месец на годината възлиза на 10.94%.

Най-слабо волатилният месец пък е септември, като средното изменение на индекса за посочения период е в размер на 6.07%.

Най-голямо средно понижение бележи доларът спрямо лева през последните 11 години през октомври, като спадът за този период възлиза на 4.46%.

Най-малък среден спад пък се регистрира от долара през юни - едва 1.9%.

Спадът на долара за посочения период между 2000 и 2010 година възлиза на 32.5%, като средно месечното му изменение е в размер на минус 2.8%.

Най-голямо средно месечно понижение бележи доларът спрямо лева през 2003 година в размер на 15%. Тогава е отбелязан и месецът на най-голям спад за периода от 21% през май.

Най-голямо средно месечно повишение е отбелязал долара спрямо лева през 2009-та година, в размер на 6.65%, като през април е отбелязал най-голямото си месечно повишение в размер на 19.3%.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg