Dow Jones от 1896 г. до днес (част 4)

1015
Dow Jones от 1896 г. до днес (част 4)

1950 г. – 1959 г.

На 25 юни 1950 г войските на Северна Корея атакуват Южна Корея. DIJA е започнал корекция три дни по-рано – на 22 юни.

Конфликтът се заражда след като Корея бива разделена на две по 38-ия паралел след края на Втората световна война. Северната част попада под влиянието на Съветския съюз, а южната под това на САЩ.

Когато войските преминават северния паралел, САЩ не са сигурни как да реагират. Междувременно индексът пада с 12% до 197.6 пункта на 13 юли.

През юли ген. Дъглас Макартър е начело на командуването на силите на ООН, които помагат на южнокорейските войски. Заедно с победите на ген. Артър, DIJA се движи нагоре и приключва годината на +17.6%, з през следващата 1951 г на +14.4%.

Периодът на войната в Корея е добър за DIJA, но това не се дължи само на самата война. Акциите на компаниите, чиято дейност е свързана с отбраната, поскъпват, както и тези на жп компаниите (които са изпълнявали поръчките за доставки на амуниции).

Акциите на компаниите в Dow Jones започват да падат отново през 1950 г., когато китайските войски се включват на страната на Северна Корея.

Поради различия в политиката спрямо Китай, президентът на САЩ Труман освобождава ген. Макартър от поста му през април 1951 г. Тази новина се отразява благоприятно на фондовия пазар, тъй като американците не желаят да рискуват война с Китай и евентуално със Съветския съюз.

През юли 1953 г. войната приключва (след смъртта на общо 33 651 американски войници). През 1954 г. DIJA най-накрая преминава нивата, които е постигнал преди големия срив от 1929 г.

На DIJA e необходим четвърт век за да се изкачи от 300 на 400 пункта, но за по-малко от година, той достига следващо ключово ниво – 500 пункта.

Индексът удря 500 пункта на 12 март 1956 г. За периода 1950 – 1959 г. той се покачва с 239.5%, което до скоро бе и най-доброто десетилетие за него.

Ниската инфлация и ниските лихвени проценти създават една идеална среда за фондовия пазар. Построени са магистрали, благодарение на които се улеснява доставките на стоки, а телевизията спомага за рекламата на тези стоки.

В деня, в който индексът минава 500 пункта, американските вестници са залети със заглавия за не една, а две световни кризи – в Близкия Изток назрява конфликт между Египет и Израел, а Кипър протестира против депортирането на архиепископ Макариос, лидер на движението за обединение на Кипър и Гърция.

Подобни новини обикновено не се отразяват добре на търговията, но не и през 1956 г., когато бичият пазар не се повлиява от тях.

На 4 октомври 1957 г. Съветският съюз изпраща в орбитата Спутник. Това е шок, който американският фондов пазар понася зле.

На 3 октомври 1957 г. – ден преди пускането на Спутник, DIJA затваря на ниво от 465.82 пункта, а на 22 октомври същата година е спаднал до 419.79 пункта, което е загуба от 10% за едва три седмици. Следва леко покачване, но индексът завършва годината с 30 пункта по-ниско от нивото си от ранния октомври.

Американските инвеститори са притеснени, че руснаците са взели предимство в технологичната война.

Акциите на самолетните компании и на производителите на оръжия се задържат на добри нива, защото много инвеститори вярват, че САЩ ще насочи повече инвестиции в тези направления.

На 10 октомври 1957 г. DIJA пада с 9.69 пункта, което е най-голямата загуба след тази две години по-рано в деня, в който президентът Айзенхауър получава сърдечен удар.

На 21 октомври, следва още по-тежък спад – от 10.77 пункта. Брокери и трейдъри обвиняват политиката на правителството, което съобщава, че ще намали бюджета за самолетостроителната индустрия, което според тях е глупав ход, особено след технологичния прогрес на САЩ.

За спада през 1957 г. допринася и напрежението между Сирия и Турция.

Едва през май 1958 г DIJA отново се изкачва до нивата си от преди пускането на Спутник.

Докато спадът след изстрелването на Спутник е предизвикан от страхове, че САЩ губят технологичната война, то по-късно се случва точно обратното. Нарастващата сигурност, че американските компании са световни лидери в сферата на технологиите изстрелват акциите на тези компании нагоре през 90-е години.

Dow Jones от 1896 г. до днес (част 3)

Dow Jones от 1896 г. до днес (част 2)

Dow Jones от 1896 г. до днес (част 1)

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg