Дубайският индекс най-евтин в света

1646
Дубайският индекс най-евтин в света

Напрежението в Близкия Изток оказа изключително силно негативно въздействие върху пазарите в региона.

От началото на годината дубайският водещ индекс загуби 13% от стойността си. Това го направи с най-ниско съотношение цена-счетоводна стойност на търгуваните в него компании в света от едва 0.6.

Това съотношение е с 67% по-ниско от средното, при което се търгуват световните индекси, според данни на Bloomberg.

Най-голямата банка в ОАЕ - NBD PJSC се търгува при ниво от 0.86 щ.д, дори и на фона на факта, че счетоводната стойност на акция е в размер на 1.65 долара на акция.

Притесненията на инвеститорите са свързани с това, че размириците в региона ще доведат до значително забавяне на ръста на икономиката на страните там.

Нивото на инфлация от 0.4% и безработица от 0.8%, обаче отличават Дубай от останалите емирства. Така пазарът се отличава с изключително добри възможности, според анализатори от ING.

В нивата на акциите е заложен най-лошият сценарии, коментира Марк Кромбас от базираната в Лондон Charlemagne Capital, пред Bloomberg.

Цените на акциите могат да се върнат на нива над счетоводните си стойности в близките няколко години, при възстановяване на икономиките в региона, допълва специалисти.

Индексът DFM се търгува при съотношение 5.7 пъти прогнозираните годишни печалби на включените в него компании, което е най-ниското ниво в света и с 30% под средното от 8.1 през последните четири години.

Щедри по отношение на дивидента са и компаниите включени в индекси с дивидентна доходност средно от 4.1%, или близо два пъти повече от тази в размер на 2.2% за компаниите включени в индекса на развиващите се пазари - MSCI Emerging Markets Index.

Индексът отбеляза ръст от 493% между 2003 и 2007 година, което направи акциите включени в него да се търгуват при съотношение цена-счетоводна стойност от 3.

Загубата му през 2008 година възлезе на цели 72%, като цените на имотите там регистрираха понижение от 62%.

Индексът се понижи до най-ниската си стойност от 2004 година насам през изминалата седмица, следствие на продължаващото напрежение в региона.

.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg