Два мита за пенсионирането

4385
Два мита за пенсионирането

По пътя към спокойното пенсиониране ви дебнат много заплахи и трудности. Докато някои от тях до голяма степен са породени от обективни фактори, друга част са базирани на погрешни схващания и очаквания за пенсионирането.

Ето няколко подобни мита, подбрани от експертите от Kiplinger:

Мит номер едно: При планирането за пенсия всичко се свежда до определени числа

Официалната възраст за пенсиониране е около 65 години. Дали обаче ще е толкова след примерно 20 или пък след 10 години? Практиката сочи, че пенсионната възраст върви към повишение в световен мащаб, основно поради ръста на продължителността на живот.

.Вижте още: Как да се пенсионирате милионер?

Трябва да сте спестили определена сума пари, която да замества 70% от вашия доход и всичко ще бъде наред...

Отново тук не се вземат под внимание, личните предпочитания, интереси и нужди. Дали ще трябва  да помогнете на децата да завършат колеж или с покупката на имот, всеки сам за себе си трябва да определи какъв доход иска да замества.

Правилото на 4-те процента сочи, че спестените ви средства ще са напълно достатъчни за тридесет години, или очакваната средна продължителност на живот след пенсиониране, ако през първата година изтеглите 4% от спестените средства, а всяка следваща индексирате сумата с инфлацията.

Тук има два проблема. Първият е свързан с факта, че средната продължителност на живот се повишава непрекъснато. Докато се пенсионирате, вече може да надживеете тези тридесет години.

Вторият проблем е, че не се отчитат различните индивидуални нужди. Можете да имате нужда от по-голяма сума от тази, която ви се пада на година. Дали ще е за покриване на медицински разходи или за по-значителна по размер покупка - няма значение, практиката сочи, че разходите трудно се фиксират.

В допълнение, често пенсионните планове се базират на схващане за определена дългосрочна възвръщаемост на инвестициите. Какво ще стане обаче при десетилетие на нулева възвръщаемост?

Финансовата криза и крахът на родната и световните борси доказаха, че не бива да се залага много голям средногодишен ръст. Така например средната възвръщаемост от 8%, за която често се говори, може даизглежда относително консервативен таргет на щатския пазар между 1991 и 1998 година, когато пазарът носи среден доход от 13% за инвеститорите, но интернет балонът и крахът от 2008 година доказаха, че такъв таргет далеч не е толкова лесно достижим.

Всъщност, редица специалисти говорят за среден доход на пазара от 4.5% годишно през следващите години.

Казано по друг начин, числата и възприятията са важни, за да проверявате до къде сте стигнали по пътя към пенсионното си планиране. Те обаче не са всичко...

Мит номер две: Няма да ви се наложат значителни здравни разходи

Според редица изследвания, на около 70% от хората на възраст над 65-годишна възраст им се налага някаква форма на по-значителни медицински разходи, свързани с дългосрочна хоспитализация или по-сериозна медицинска интервенция.

Това е доста голям процент, или поне много по-голям от този, който очаквате да ви се случи точно на вас.

Много изследвания сочат, че повечето хора не са готови и не предвиждат подобни разходи в спестовните си планове.

Освен това тези интервенции и хоспитализации са много скъпи и могат сериозно да „бръкнат“ в пенсионните ви спестявания. Ето защо експертите съветват да не неглижирате здравните осигуровки в специализирани за целта фондове, особено когато наближавате пенсионна възраст.

Предвид на състоянието на здравеопазването в страната ни (и ограничените финансови възможности на касата), ще трябва да разчитате най-вероятно на лични спестявания, ако ви се наложи дългосрочно хоспитализиране.

А вашите спестявания често могат и да не стигнат, за което е добре да имате подкрепа от професионален здравен фонд.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg