Дванадесет правила за успешно инвестиране

2441
Дванадесет правила за успешно инвестиране

Финансовата независимост означава да имате свобода да правите каквото искате, без да сте обвързани с работата си, само защото са ви необходими парите.

Това е целта, към която човек трябва да се стреми, казва Ан Мароузи, авторка на финансови съвети в EzineArticle. Парите ви купуват свобода, а свободата ви позволява да правите каквото си искате, казва още тя, като допълва, че човек не може да бъде щастлив, ако не e свободен.

За да бъдем богати, трябва да придобием активи, които да ни осигуряват доход. За да можем да кажем, че сме осигурени финансово трябва да натрупаме инвестиции, на стойност около 10 пъти годишния ни доход. Така дивидентите, които идват от инвестициите ни (средно 10%) ще ни носят необходимите ни средства.

Ето и 12 съвета за това как да се сдобием с активи, които да ни носят доход:

1. Изгответе си подходящ бизнес план, за да сте сигурни, че инвестициите ви ще имат необходимия растеж и доходност. Изготвянето на първоначален план, който да отговаря на вашите изисквания, като е съобразен и с възможностите ви, е една от най-важните първи стъпки, без която може би се обричате на неуспех още преди да стартирате.
Тази първа стъпка на цялостно обмисляне на стратегията често се подценява от инвеститорите, което в крайна сметка може да им изиграе лоша шега.

2. В началото винаги решете какво ще бъде вашето ниво на риск и какви инвестиции ще правите (краткосрочни, дългосрочни и т. н.). Тук отново опираме не само до лични предпочитания, но и до възможности. Краткият път към целта много често се оказва "лошият път". Както ние българите обичаме да казваме, "по-добре птичка в ръката, отколкото орел в гората".

3. Съобразно с риска, който искате да поемете и с периода на инвестициите ви, решете какво да включите в портфейла си. Подборът на активи в портфейла ви трябва да е съобразен до голяма степен с рисковия ви профил, за да не се окажете в ситуация, при която инвестирането да приключи за вас в изключително кратки срокове, ако не сте преценели правилно колко точно риск сте готови да поемете.

4. Подредете инвестициите си в 3 категории: нискорискова, умерено рискова и високорискова. Тук е важно да разпределите и инвестициите в съответствие с търсената доходност. В зависимост от възрастта и размер на инвестициите, на инвеститора се препоръчва и различно съотношение на активите поставяни в различните групи.

5. Слагайте различните активи в различните категории, като започнете с изграждането на първата. Добре е да подбирате водещите компании от избрания от вас сектор.

6. Когато пазарът е силно волатилен, стойте далеч от високорисковите залози. Спазвайте този принцип, за да не се превърнете от инвеститор с дългосрочни цели в хазартен играч, чийто край е познат на всички.

7. Погрижете се да намерите възможно най-добрия финансов съветник. Ако този, до когото се допитвате, ви дава съвети преди да е направил изчисление на риска на вашия портфейл – по-добре си намерете друг.

8. Придържайте се към плана си. Ако това е правилният план за вас (всички типове активи имат моменти на колебание), то той ще успее. Дисциплината е от изключително голямо значение за постигането на крайните цели.

9. “Не оставяйте всички яйца е една кошница”. Много хора си мислят, че е най-сигурно да изплатят ипотеката си и тогава да купят имот с цел инвестиция. Но какво ще стане, ако междувременно пазарът на имоти се срине.

10. Определете си подходящи срокове. Ако изберете добър тип инвестиции и ги задържите от 10 до 15 години, ще имате завиден успех. Ако нямата такъв дългосрочен хоризонт, то поне такъв от три до пет години също може да свърши работа.

11. Избягвайте високорискови начинания като прекалено спекулативни акции, рисковани бизнес венчъри, укриване на данъци и предложения, които звучат прекалено добре, за да бъдат истина. Тук мисля, че народопсихологията и мнителността на българите са в помощ за това правило.

12. Не е добра идея да използвате заеми за вашите инвестиции. Историята помни опита от 1929 г., когато много хора бяха купили акции на марджин. Когато пазарът започна да пада, те затънаха в дългове. Това до голяма степен е и причината сривът от 1929 г. да бъде толкова тежък. Спадът на борсата ни през последните шест месеца също даде "незавиден урок" на тези, които бяха инвестирали повече отколкото могат да си позволят.

И не забравяйте, че най-добрият начин да успеете в инвестициите си, е да ги задържите за дълъг период от време (10 или повече години). Пазарът винаги ще има периоди на растеж и периоди на спад. Но след около 10-15 години, обикновено се оказва, че пазарът на акции е с 15- 20% нагоре.

Така че изводът е: придържайте се към плановете си, освен ако нямате някаква спешна нужда да ги промените.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg