Дж. Хюсман: Инвестициите на щатския пазар са спекулативни

1713
Дж. Хюсман: Инвестициите на щатския пазар са спекулативни

Един от най-големите критици на политиката на Фед на ниски лихви – анализаторът Джон Фюсмън, предупреди, че щатският фондов пазар може да преживее сериозни трудности в бъдеще.

Американската икономика е на път да преживее буря, според Хюсман, като първите симптоми за това вече са налице – понижаващи се цени на суровините, срив при лихвите на държавните облигации.

Подобни събития обикновено са следвани от спад в продажбите на дребно и повишаване на безработицата.


„Докато Уолстрийт се радва на ниските цени на петрола, тъй като те ще освободят средства за други разходи на потребителите, проблемът е, че те сочат забавяне на световното търсене“, коментира Хюсман.

Експертът прогнозира, че при нормализиране на лихвените нива, което ще се случи рано или късно, най-силно засегнати ще бъдат облигациите с най-нисък кредитен рейтинг, следвани от акциите и корпоративните облигации, както и държавните облигации.

Според специалиста индексът S&P 500 се търгува при нива отвъд пиковите му финансови оценки спрямо всички исторически цикли (включително и 1929 година).

„На този етап запазваме силно отрицателните си възгледи за акциите“, коментира Хюсман.

На този етап като че ли изглежда, че световните централни банки губят битката си с дефлацията. Изследване сред 33 страни по света сочи понижаване на инфлацията за осми пореден месец през януари - до 1.42%. Сред тези страни дефлация е регистрирана в 11 от тях.

Средното повишение на индекса S&P 500 е над 17% от 2009 до 2014 година насам. Това е съпоставимо със средния му ръст от 17.2% през петте години след Великата депресия (1933-1938) и годините 1975-1980. Само през периода 2003-2007 ръстът е бил по-слаб в размер на 12.8%.

Според Хюсмън, в момента щатските инвеститори са по-скоро спекуланти, отколкото инвеститори с дългосрочен хоризонт. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg