Дж. Рекенталер: Инвестирайте единствено в индексни фондове

2503
Дж. Рекенталер: Инвестирайте единствено в индексни фондове

Индексните фондове се представят изключително по време на „бичи пазари“, но не са сред любимите на инвеститорите в моменти на спад.

Според Джон Рекенталер, един от най-добрите анализатори по отношение на взаимните фондове, активно управляваните фондове нямат особено голямо бъдеще.

Виж още: Защо да изберем индексен фонд?


През последната една година, до 30 юни, индексните фондове са привлекли 68% от новите инвестиции във фондове. Останалите 32% са били насочени към активно управляваните фондове, в които известни и добре платени портфолио-мениджъри вземат решение какво да се купува и какво да се продава.

Според Рекенталер предимствата на индексните фондове са ниски разходи и добра диверсификация с насочване към големи пазарни индекси. В течение на времето индексните фондове редовно са били по доходност около две трети от активно управляваните фондове.

Инвеститорите трябва да имат предвид, че е изключително трудно предварително да определят коя една трета от фондовете ще са с по-добро представяне.

Индексните фондове имат предимство, че дават пълна експозиция към ръста на пазара в моменти на ръст. Сред недостатъците им обаче е фактът, че те се понижават колкото губи и пазарът в моменти на спад.

Едно от предимствата на активно управляваните фондове е, че традиционно те се представят по-добре в моменти на корекция.

Активните фондове се отличават със значителни по размер такси, като много от тях набират между 0.5 и 1% от управляваните активи под формата на комисиони.

През последната една година индексът S&P 500 е донесъл възвращаемост в размер на 22.9%, докато индексният фонд Vanguard 500 Index, един от най-големите фондове, базирани върху индекс, е донесъл доход за инвеститорите в размер на 22.7%.

Доходността на индексния фонд е превишила тази на 73% от всички фондове.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg