Джордан Белфърт: Ето това ви спира по пътя към успеха

14908
Джордан Белфърт: Ето това ви спира по пътя към успеха

Джордан Белфърт, по-известен у нас като истинския Вълк от Уолстрийт, провежда днес в София целодневно обучение на тема: „Техники за продажби и убеждаване по системата на Джордън Белфърт” в Sofia Event Center.

Събитието е част от световното турне на Белфърт за представяне на разработената от него система, която става особено популярна в бизнес средите през последните години в глобален мащаб. Profit.bg е медиен партньор на проекта.

Ето какво каза Бълфърт на тема кои са нещата, които ни пречат по пътя към успеха:


Има много хора, които са родени с усещането, че са необикновени, че имат качествата да се развиват и да станат велики. Когато сме млади, очакваме страхотен живот, но често ни вкарват в рамки. Това правят нашите родители, учители, приятели, медии. Това убеждение, че сме обикновени, че не сме готови за страхотен живот, не е истина и е пълна глупост. 

Всеки човек има способността да живее необикновен живот, коте не означава само да станем богати, а да живеем живота, който искаме. Трябва да имаме виждане за бъдещето, което ще ни помогне да го превърнем в реалност.

Когато загубих всичко, аз загубих и увереността си. За кратко си мислих, че няма да стана богат. Много хора са отглеждани от своите родители по този начин - без увереност, че са специални и са убеждавани, че са средностатистически. Ние трябва да усещаме вътрешната си сила и когато се научим да я освобождаваме, ще постигнем всичко.

Тази сила е диалог, който водим със себе си. Дали този диалог ще ви заведе към успех, или живот в кутийка, зависи от вас. Този контрол на диалога е първата стъпка, която трябва да предприемете. Този собствен ваш глас може да ви спре и да ви влачи надолу. Колкото и да ви уча, ако той ви дърпа надолу, нищо не може да ви помогне. Важната пътека към успеха е да контролирате този глас.

Задайте си въпроса на кого първо продавате – на себе си. Трябва да мислите така - аз съм способен и ще се справя. Това е първата стъпка на правата линия. Първо да промените своите възгледи.

На 21-годишна възраст имах фирма и продаваха акции на стойност 5 долара на богатите. Бях наел 12 млади хора със среден коефициент на интелигентност. Те бяха на 20 години, нямаше хора с дипломи от университети. Те бяха обикновени от нормални семейства.

Техните родители никога не им бяха казвали че могат да постгигнат велики дела, напротив, от раждането им е казвано, че не стават за нищо. Аз опитах всичко с тях. Вече бях с репутация на много добър продавач, но тези деца не успяха да направят нищо.

Когато човек е принуден, тогава успява. Именно тогава изработих тази система за „пряката линия“ и в рамките на дни те започнаха да продават и направиха добри сделки. За 6 месеца станаха най-големите брокери на Уолстрийт.

Но не ставаше въпрос само за продажби, а за нагласа, трябваше да променят собствената си нагласа. Те станаха нахъсани за големи постижения. На 37 започнах да правя много повече пари, дори отпреди. Това идва да покаже, че дори когато ти вземат всичко, можеш да започнеш отново.

Повечето хора са в състояние, в което са притеснени от самия успех. Дали става въпрос за повишение или за по-голяма заплата. Хората са заляти от информация и са затормозени. С интернет всичко се случва още по-бързо. Тогава не правим нищо. Изключваме се. Стоим пасивно.

Втората причина за неуспех е, че повечето хора никога не са си задали въпроса Защо. Защо искат да успеят? Защо искат да постигнат нещо?

Ако питате средностатистическият човек, ще ви каже много неща – иска по-голямо жилище, по-нова кола, по-висока заплата. Но въпросът е защо? Има нещо по-дълбоко, не е въпрос само на пари. Колкото и мощно да е вашето виждане за бъдещето, ако не сте си задали въпроса защо, тогава нищо няма значение.

Често ме питат как да мотивирам хората, които работят за мен. Аз, например, бях 22 месеца в затвора. Това е най-ужасното нещо. Загубих всички пари, самоуважението си, децата ми трябваше да се преместят. Жена ми ме заряза и се ожени за богат. Когато отидох в затвора, бяха загубил всичко.

Опитвах се да си представя как ще живея 20 месеца с пълна неяснота за бъдещето. Много пъти си затварях очите и си представях лицата на моите деца. Това бе отговорът на моето Защо. Въпросът бе, че исках да върна уважението на моите деца.

Направих нещо ужасно, сринах се и трябваше да върна уважението на моите деца. Това ме караше да вървя нататък. В момента, когато си затворих очите, това ми даваше сили. Това е първата стъпка.

Всеки трябва да намери това, което е важно за него. Разбира се, трябва много дълбоко да надникнете в себе си. Това е тайната. Повечето хора въобще не стигат до това. Те се затормозяват и губят мотивация.

Живеем в двойствен свят. Това означава, че има две страни на всяка една монета – надолу и нагоре, старт и стоп, успех и провал. Същото важи и за успеха. Ако искате да сте успешен, трябва да осъзнаете, че има два отделни свята на успеха. Целта е да ги обединим в един общ свят. Вътрешният свят и външният свят.

Във вътрешната част на уравнението е вашият манталитет, начинът на мислене, какво става в главата ви. На първо място във вътрешния ви свят е способността да управляваме емоционалното и физиологичното си състояние.

Има определени състояния, които ни позволяват да успеем – сигурност, яснота, кураж, увереност, състрадание, любов, търпение и щастие. От другата страна са тези, които ни пречат - несигурност, затормозяване, страх, неувереност, жестокост, омраза, нетърпение, нещастие.

Ако сте в едно от последните състояния, вие блокирате. Трябва да преодолеете тези състояния. Ако влезете в стаята неуверен, вашите умения няма да сработят. Ако влезете в стаята при децата ядосан, без търпение за разговор, то едва ли ще успеете.

Състоянието на съзнанието ви е това, което определя дали можете да ползвате собствения си ресурс или не. Всички успели имат чудесни умения и често се обучават как да влязат в определено състояние. Това, което трябва да се научим да правим, е да се научим как да отключваме това състояние на сигурност, яснота, увереност, смелост.

Разбира се, не трябва да си уверен през цялото време, но това, което можем да научим, е как в рамките на няколко минути да влизаме в това състояние на сигурност и да блокираме всичко това, което ни затормозява.

Друг фактор, който ни пречи по пътя към успеха, са нашите вярвания и възприятия. Така например някои хора вярват, че ако забогатеят, ще станат алчни. Ако мислите по този начин, ще ви е трудно да правите пари, защото подсъзнателно ще се дърпате.

Третото нещо, което ви дърпа, е убеждението, че да продаваш е нещо лошо. Нещото, което баща ми мразеше най-много, бяха търговците от врата до врата. Моите родители бяха образовани, но бяха толкова зле настроени срещу продажбите, че нямаха пари цял живот.

В един момент баща ми дойде при мен да работи но и там не беше успешен. Продажбите са всичко в живота. Ти продаваш през цялото време. Продаваме идеите на децата – да са добри в училище, адвокатът продава версията на клиента си и т.н.

Много често убежденията ни не са правилните. Понякога не осъзнаваме правилно това, което се е случило. Не винаги първият извод, който си правим, е най-правилният. Не бива да си поставяме такива бариери пред себе си.

Другият начин, по който се моделираме, е с нещата, които виждаме и чуваме. На база на това изграждаме собствените си убеждения. Такива са убежденията ни относно парите, относно успеха. Колкото повече убеждения и бариери имаме, толкова по-трудно ще успеем.

Не бива да се мисли за парите като нещо лошо, а точно обратното. Ако нямате предприемаческо съзнание и не работите активно, за да постигнете целта си, няма как да успеете.

Последното блокиращо нещо по пътя към успеха е мисленето „все на мене се случва“ или „аз не ставам за нищо“. Това, в което трябва да вярваме, е, че сме господари на собствената си съдба. Винаги ще обвинявате другите и никога себе си.

Тоест ще търсите извиненията в околния свят. Вижте каква е средата, вижте какви са хората. Нека да запретнем ръкави. Да отидем в банката и да видвим какво ще ни кажат. Парите ни осигуряват храна, подслон, помагат ни да се грижим за здравето си.

Ако не ценим нещо в живота, няма да се стремим да го получим. Следващите 30 дни казвайте на жена си "ти не си ми важна", ще видите колко време ще ви трябва да я загубите. Ако не мислите, че сте хората, които движат света, единствено ще се оплаквате по цял ден.

Така се фокусирате върху всичко, което не ви харесва. Един от универсалните закони е, че това, върху което се фокусираш, започваш да го привличаш към себе си. Спрете да се оплаквате постоянно.

Фокусирайте се се върху виждането. Трябва да имаме виждане за бъдещето. Не цели. Не трябва да живеете живота си от една цел на друга цел. Успехът се крие във виждането. Как се виждаме след пет години и защо?

Защо това е важно? Къде се виждам, как се виждам? Къде ще пътувам, какво ще правят децата ми, как ще изглежда моята работа? Когато успеем да виждаме живота си, ще намерим начин да стигнем до там.

Когато се съсредоточим върху проблема, а не върху решението, сме постоянно без пари. Понякога сами си разказваме истории, които ни оправдават. Всеки си има оправдание – твърде млад, твърде стар, банките, световната икономика. Всички тези истории ви спират към успеха. Постояно обясняваме и няма начин да се променим.

Ето, аз 18 години не съм помирисвал наркотици. Когато постигнем ниво на откровеност, разбираме, че имаме проблем и намирам начин да го решим. Когато си обясняваме, че нещо не може да се постигне, то това ни спира и пречи.

Не че историята, която си повтаряме, не може да е вярна. В нея има голяма доза истина, но понякога проблемите се мултиплицират и тези частици истина се превръщат в похлупак, който не може да се махне. Това не е манталитетът на печелившите. Аз можех да кажа, животът ми е отвратителен и така да си го живея.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Борсик
# 0
18:04 | 8 April 2015
Егати балалайките, при това от човек, който си е прецакал живота, този на семейството си, а в резултат на неговите спекулации няколко от клиентите му са си посегнали на живота! Аман от гурута!!! Присъствалите на семинара, които са въодушевени от представянето, си заслужават дереджето. Точно пък този да те учи на бизнес, бахти!
почитател
# 1
21:04 | 7 April 2015
Истински ЛИДЕР! Напред и Нагоре!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg