Екзотичните опции

2506
Екзотичните опции

Екзотичните опции имат уникални особености, което ги прави по-сложни от обикновените. Тези черти обаче дават редица възможности за хеджиране относно валутни и ценови рискове. Тук ще разгледаме няколко вида екзотични опции и как могат да се използват в един портфейл.

Бинарни опции (Binary Option)

Бинарна (двойна), или дигитална опция е дефинирана от уникалния и начин за плащане. За разлика от традиционната кол опция, в която крайната премия се увеличава с ръста на цената на основния актив над ударната цена, тази опция осигурява на купувача определена сборна сума при крайна цена на актива под ударната цена.

Нека погледнем на следния пример. Да предположим че купувате бинарна кол опзия с премия от 5.5 лв., плащане от 10 лв. на акция Х на ударна цена от 50 лв. Ако на падежа цената е 50.25 лв., получавате по 10 лв. Обратното, ако Х е 49 лв., няма да получите нищо. Дори цената да се е удвоила пак получавате 10 лв.

В този пример основният актив е акция. В същото време обаче, повечето търгувани бинарни опции са за резултат на събития, и не толкова за ценни книжа. Неща като ценови индекси, стойност на БВП за определен период са местооснови на тези опции. Като такива, ранното изпълнение на опции е невъзможно.

Бермудски опции (Bermuda Options)

Ако сте запознати с опциите, знаете че има разлика между тези от американски и евпорейски тип. Американските могат да се упражнят по всяко време до матуритета, докато евпопейските само на датата на падежа. Бермудските са някъде по средата.

Тези опции могат да бъдат упражнени на падажа, както и на определени дати по време на живота им. Този вид инструмент осигурява на продавача повече контрол върху времето на упражняване, както и предлага по-ниска цена на купувачите спрямо американските опции, и без ограниченията на европейските.

Quanto опции

Този дериват наричан куанто опция на кратко (Quantity-Adjusting Options), дава възможност на кувувача да открие позиция в чуждестранни активи, но със сигурността на фиксиран курс спрямо собствената валута.

Примерно, европейски инвеститор търси възможности в Бразилия, като решава да вложи пари в дериват на борсов индекс. Инвеститорът се тревожи за курса на еврото спрямо бразилския реал обаче. Решението е да се купи куанто опция на индекса деноминирана в евро.

Тази опция, включваща 2 в 1, ще изисква по-висока премия естествено, която е над тази на традиционната кол опция. Това е допълнителната премия за продавача за поемането и на валутния риск.

Предимства и недестатъци

Когато става дума за оценяване на опцията, за традиционните се използва моделът на Black-Scholes. Екзотичните не е така лесно да се остойностят. Това може да е едновременно и предимство и недостатък, като неправилното оценяване може да работи за или срещу инвеститора.

Друга дилема е възможността да се търгува, както и риска от ликвидността с екзотичните опции. Докато при някои опции има сравнително активни пазари, то при други са основно рядко търгувани over-the-counter. Дори са възможно чисто двустранни контракти, без ликвидност.

В заключение, екзотичните опции имат уникални възможности които ги правят удобни за активни инвеститори, както и специфични ситуации. Трудното оценяване на тези деривати може да даде отлична възможност и за арбитраж. Има множество екзотични опции, и ако се научите да ги използвате, може да извличате печалба от всяка инвестиционна възможност.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg